2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Magyarország nem fogja bírni az olimpiát

2016. december 13., kedd 22:39, frissítve: szerda 10:27

Az ország éves költségvetését emésztheti fel a budapesti olimpia, ha az ötkarikás játékok rendezése olyan ütemben drágul, mint a jövő évi úszó-világbajnokságé. Ezt mondja az Olimpiát? Ne! mozgalom pénzügyi szakértője. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke találgatásról beszél.

„Amiről tehát most beszélünk, az Magyarország történetének legnagyobb nemzetközi rendezvénye” – nem fukarkodott a jelzőkkel a miniszterelnök, amikor 2015 tavaszán bejelentette, hogy 2017-ben Magyarország rendezi az úszó-világbajnokságot. A vb költségeit eredetileg 25 milliárd forintra becsülték, az összeg ma már a 100 milliárdhoz közelít.

Időközben az Orbán-kormány magasabbra tette a lécet, Budapest a 2024-es olimpia rendezésére is pályázik.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint az olimpia közvetlen költségei 774 milliárd forintba kerülnének. A teljes összeg ennek háromszorosa lehet, ha számolunk azokkal a fejlesztésekkel is, amelyeket az olimpiai miatt előre kell hozni. A számla még magasabb lesz, ha az olimpiai az úszó-vb sorsára jut – mondja az Olimpiát? Ne! mozgalom közgazdásza.

„Ez nagyon-nagyon sokba kerül, egy ekkora ország nem fogja bírni az olimpiát. Most 3 ezer milliárdról beszélnek az olimpiánál, ha annak négyszeresét számoljuk, az már 12 ezer milliárd. Magyarország éves költségvetése most 15-16 ezer milliárd körül van. Tehát ez majdnem annyi, háromnegyede az egyéves költségvetésnek. Ha most azt nézzük, hogy mennyibe kerül a vízi vb, és ugyanez történne az olimpiával” – mondta el Fodor Márk közgazdász.

A MOB elnöke szerint az Olimpiát? Ne! mozgalom számításai légből kapottak.

„Én azt gondolom, hogy sok esetben találgatások vannak annak ellenére, hogy a közgazdászok most éppen azt mondják, hogy a négyszerese lesz. Kíváncsi lennék, hogy mire alapozzák, de én azt a részét abszolút tudom támogatni, sőt mindenképpen, hogy Magyarországra kerüljön egy olimpia, hiszen jó példákat látunk. És ha mi, magyarok tudunk a jó példából meríteni, ha tudunk egyébként abból tanulni, amit más országoknál esetlegesen hibaként jelentkezett egy-egy ilyen esemény rendezésénél, akkor szerintem mi képesek vagyunk arra, hogy egy jó olimpiát rendezzünk” – véli Borkai Zsolt, a MOB elnöke.

Arról, hogy Magyarország rendezhet-e olimpiát 2024-ben, jövő szeptemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Budapest Párizzsal és Los Angelesszel verseng, Róma kiszállt a küzdelemből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!