2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Sárga csikó nyomában 11:00

Leadták: negyedmillióan a földlicitek leállításáért

2016. június 28., kedd 17:08, frissítve: csütörtök 07:26

Leadták az ellenzéki pártok az aláírásokat a földprivatizáció leállításáért kezdeményezett népszavazáshoz. Ha a Nemzeti Választási Iroda 200 ezer aláírást hitelesnek talál, akkor a népszavazást a parlamentnek és a köztársasági elnöknek ki kell írnia.

A szocialisták más ellenzéki pártok, illetve civil szervezetek segítségével közel 240 ezer aláírást gyűjtöttek össze a földprivatizáció leállításáért. Ha a választási bizottság 200 ezret hitelesnek talál, a parlament fideszes többségének nincs más választása, mint elrendelni a népszavazást. A szocialisták abban bíznak, hogy a referendum ugyanúgy megingatja az Orbán-kormányt, ahogy 2008-ban a vizitdíjas népszavazás a Gyurcsány-kabinetet.

„Az már biztos, hogy negyedmillió Fidesz-ellenes szavazatot begyűjtöttek. Most az a feladatunk, hogy még a további nagyjából kétmillió-négyszázezret ehhez hozzátegyük, és akkor 2018-ban sikerülhet, ami eddig még nem nagyon. Legalább ehhez a gyűjtéshez kell hasonló széles körű szövetség. Ebben, ahogy látjuk, a pártok, a civilek, mindenki benne volt” – fejtette ki Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese.

Kormányváltás esetén a jóhiszemű vevőktől az ellenzéki pártok visszavásárolnák az állami földet. Azoktól viszont elkoboznák a parcellákat, akik nem tudják hitelt érdemlően igazolni, hogy törvényesen szerzett pénzből licitáltak.

„Idén ősszel megmutathatjuk azt, hogy van ennek a sikermenetnek vége, lehet vége, és meg lehet valamilyen szinten roppantani azt a töretlen erőt, amelyet 2006 óta tapasztalunk. A Fidesz-rendszernek és a Fidesz-kormányzásnak szimbolikus ügye az, amit a magyar vidékkel csinál, szimbolikus ügye az a privatizációs folyamat, amelyet nemhogy leállított volna huszonöt év után, hanem felpörgette, és az utolsó értékeinket próbálta meg kijátszani a baráti körnek” – fogalmazott Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője.

Az aláírások hitelességének ellenőrzésére hatvan napja van a Nemzeti Választási Irodának.

Az ellenzék szerint a tavaly év végén kezdődött földprivatizáció nyertesei nem a családi gazdaságok, hanem a kormányközeli üzletemberek lettek.

A Fidesz komolytalannak tartja

Komolytalannak tartja a Fidesz az MSZP népszavazási kezdeményezését. A kormánypárt szerint az emberek véleményét jól tükrözi, hogy míg a szocialisták alig több mint 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze 2-3 hónap alatt, addig ők a bevándorlás ellen 2 milliót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!