2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lázár: Súlyos hagyomány a sunnyogás

2015. augusztus 21., péntek 12:26, frissítve: péntek 19:37

Nem menekülteknek, hanem megélhetési bevándorlóknak tartja a Magyarországra érkező migránsok többségét a kancelláriaminiszter. Lázár János egy hódmezővásárhelyi internetes portálnak adott több részes interjút. Beszélt a magyar politika szerinte legkárosabb hagyományáról, oligarcházott egy kicsit, és elárulta az általa vallott kormányzati filozófia lényegét is.

Az európai életformát veszélyezteti a bevándorlás – idézte a brit külügyminisztert a Vásárhely24 nevű internetes portálnak adott interjúban a kancelláriaminiszter. Lázár János hivatkozott az ENSZ-re is, a világszervezet adatai szerint 230 millió vannak úton a Földön.

„Tehát az én értékelésem szerint nem menekültügyi válság van, tehát nem krízishelyzetekből menekülnek az emberek, hanem egy bevándorlási és egy népvándorlási válság fenyegeti a világot, amikor a koszovóiak nem azért indulnak el, mert ott háborús helyzet lenne, hanem egyszerűen azért, mert jobban szeretnének élni, ki szeretnék venni ezek az emberek a részüket az európai, viszonylagos jómódból” – mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerintem a magyar politikának nagyon-nagyon súlyos hagyománya a sunnyogás.

(Lázár János)

Nem balhés, sokkal inkább impulzív személyiségként jellemezte magát a miniszter. Mint mondta, meggyőződése, hogy a kényes kérdéseket nem a szőnyeg alá kell söpörni, hanem meg kell vitatni. Elismerte, hogy emiatt időnként konfliktusba kerül politikustársaival és az üzleti élet szereplőivel is. De szerinte a politikát azoknak kell csinálniuk, akiket megválasztottak a feladatra.

„És nagyon időszerűnek gondolom, hogy a nagyvállalkozókat, oligarchákat és másokat, nagybirtokosokat, uzsorásokat visszaszorítsunk a politika közeléből pártállástól, színtől függetlenül” – így Lázár.

A kormányzásról vallott politikai filozófiájáról már Hódmezővásárhely belvárosában sétálgatva beszélt a kancelláriaminiszter. A politikus tíz évig vezette a várost polgármesterként, és 2002 óta ő a körzet országgyűlési képviselője. Elárulta, hogy őt a gyakorlati kérdések foglalkoztatják, például az, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterként miként tud javítani a magyarok életminőségén.

„Hogyan tölti el a szabadidejét, milyen szórakozási lehetőségek állnak rendelkezésre, hogyan tud sportolni, mozogni, hogyan tudja az egészségét megóvni, ezekkel sokkal kevesebbet foglalkozunk, mindig arról van szó, hogy fejlesszük a kórházakat, ami nagyon fontos, de hogyan tudunk arra pénzt és energiát költeni, hogy az embereket rávegyük, hogy előzzék meg a betegséget, ezek szerintem a 21. századi politikának és modern demokráciának fontosabb kérdései, mint a mögöttünk lévő 30 év nagy közjogi vitái” – szögezte le a miniszter.

Lázár János beszélt arról is, hogy reményei szerint 2018 és 2020 között elkészülhet a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekötő villamos. Mint mondta, a két város között 8-10 ezren ingáznak naponta. „Ma a menetrendek mindent figyelembe vesznek, csak az emberek igényeit nem. És a tömegközlekedésben nagy jövő van, nagy felelősség és nagy lehetőség a tömegközlekedés, és ebben megpróbálunk egy olyan programot végrehajtani, hogy hogyan lehet a villamost a vasúttal összekapcsolni” – emlékeztetett.

A kancelláriaminiszter szerint Budapesten és a főváros vonzáskörzetében is szükség lenne a villamos és a vasút összekapcsolására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!