2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lassú a kárenyhítés, kormányzati beavatkozást sürgetnek

2016. április 25., hétfő 22:10

Kormányzati beavatkozást sürgetnek a szocialisták a fagykárt szenvedett szabolcsi gazdák érdekében. Az egy héttel ezelőtti fagy egyes cseresznye-, meggy- vagy almaültetvények teljes egészét tönkretette. A kárenyhítési támogatások kifizetése viszont lassú, így ha nem avatkozik be a kabinet, lesz olyan gazda, aki csak jövőre jut pénzhez.

A megfagyott és ezért már bebarnult gyümölcskezdemények már nem fognak kifejlődni, vagy deformáltak lesznek. Hiába növekszik tovább, heteken belül, akár már a 20 milliméteres nagyságot elérve is lehullhat. „Olyan 2 méter magasságig szerintem körülbelül 30 százalékos fagykár érte a cseresznyeültetvényemet. Még nincs tragédia véleményem szerint, úgy fogalmaznék, hogy ez egy erős termésritkításnak megfelel, ha nem ér jég, egyéb ilyen probléma, akkor a technológiát betartva egy nagyobb gyümölcsátlagot, gyümölcsméretet tudunk elérni, ami még esetleg pozitív is lehet az értékesítés során” – magyarázta Ványi Gábor, a Ványi Faiskola Bt. tulajdonosa.

Ványi Gábor gyümölcsöskertje nem szenvedett végzetes fagyást, azonban a megyében nem minden gazda volt ilyen szerencsés. Volt, akinél a cseresznye-, meggy- vagy almaültetvény teljes egésze tönkrement. „Mínusz 6-7 Celsius-fokos hőmérsékleteket mértek az ültetvényeken. Ez a fagy olyan kárt okozott az ottani gyümölcsültetvényekben, dióban, almában, csonthéjasokban, hogy nagy valószínűséggel a 2007-es évi fagykárhoz hasonló mértékű károsodást szenvedtek el az ültetvények, ami akkor mint emlékszünk rá, 80 százalék fölötti károsodást jelentett az ültetvényekben” – mondta Veres János, az MSZP országgyűlési képviselője.

A gazdáknak 15 napjuk van felmérni és jelenteni a fagykár mértékét, hogy ne csússzanak ki a támogatásból. A szocialisták azt követelik, hogy az érintett termelők már idén kapjanak érdemi segítséget a kormánytól. Szerintük ugyanis a kárenyhítési támogatások kifizetése nehézkes, ha nem avatkozik be a kormány, akkor legkorábban csak jövő január-februárban lehet kifizetés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!