2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Kövessék a pénz útját, lesz ott még gyanúsított”

2016. július 12., kedd 20:05

A kormány felelősségét firtatja az ellenzék a Quaestor-ügyben. A külügyminiszter annak ellenére sem látja saját szerepüket a történetben, hogy több mint kilencmilliárdja volt tárcája egyik cégének a Quaestornál.

További nyomozásokra biztat a Quaestor-ügyben a szocialista Szakács László. A képviselő emlékeztetett: a mai napig nem tudni, hova tűnt a cég vagyona, ezért szerinte csak követni kell a pénz útját.

„A károsultak, akik eddig bármilyen kártalanítást kaptak volna, egy fillérhez sem jutottak a Quaestor-vagyonból. Kaptak a Befektetővédelmi Alaptól, és kaptak most a Magyar Nemzeti Bank kölcsönéből. A Quaestor-vagyon közben kézen-közön eltűnt, nem tudjuk, hogy hol van, ezért bátorítjuk arra az ügyészséget, hogy kövesse a pénz útját, lesz ott még gyanúsított is” – fogalmazott a szocialista politikus.

Bár a külügy egyik intézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. több mint kilencmilliárd forintot tartott a Quaestorban, Szijjártó Péter szerint a Külügyminisztériumnak nincs szerepe a perben.

„A külügynek semmilyen szerepe nincs ebben a kérdésben, tekintettel arra, hogy ami együttműködésük volt a Quaestorral a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium intézményeinek, azokat az együttműködéseket ezek az intézmények lezárták. Arra várunk, hogy derüljön ki az igazság arról, hogy mi is történt valójában” – mondta a külügyminiszter.

A Demokratikus Koalíció szerint a Quaestor-ügy igazi felelősei nem a vádlottak padján, hanem a kormányban ülnek.

„Tarsolynak névre szóló helye volt a VIP-páholyba a felcsúti stadionban, Tarsolynak névre szóló belépője volt a Parlamentbe a Fidesz kezdeményezésére, és mégis ő az egyetlen, aki a vádlottak padján ül. A Demokratikus Koalíció tiltakozik is ez ügyben. Ahogy a felelősökről, úgy a teljes összegről is hallgat az ügyészség, hiszen 77 milliárd forintról beszélnek a károsultak szerinti 210 milliárd forint helyett” – fejtette ki Varju László, a párt alelnöke.

A fideszes Deutsch Tamás szerint a nyomozó hatóságok példátlan gyorsasággal tárták fel az ügyet, a Magyar Nemzeti Bank pedig – mint felügyeleti szerv – nem hibázott.

„Az egész ügyben a polgároknak kárt okozó, őket megkárosító, súlyos törvénytelenséget megvalósító magatartás feltárása úgy indult el, hogy a pénzügyi ellenőrzésre hivatkozva az állami szerv a visszaéléseket feltárta, a rendőrséghez fordult, a rendőrség a büntetőeljárást elindította. Az ügy összetettsége ellenére is a lehető legrövidebb idő alatt a nyomozás véget ért” – mondta az európai parlamenti képviselő.

A Jobbik közleményben reagált, szerinte a Fidesz- és az MSZP-kormányok is felelősek, mert bár a brókerekre vonatkozó szabályokat a szocialisták lazították, a visszaélések a 2010-es kormányváltás után is folytatódtak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!