2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kósa Lajos sms-ben cáfolt

,

2017. május 17., szerda 12:03, frissítve: szerda 17:01

Kósa Lajos egyszavas sms-ben cáfolta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság az osztrákokkal közösen pályázna a 2026-os téli olimpiára. Korábban a Bors írt arról, hogy a kormány nem adta fel olimpiai álmait, és téli játékokat rendezne. A szakemberek szerint egy ilyen eseményhez nincs megfelelő infrastruktúra Magyarországon.

Az idő fogy, a költségek nőnek a budapesti vizes világbajnoksággal kapcsolatban. Az LMP számításai szerint mindennap 160 millió forinttal emelkedik a rendezvény ára. A számla végösszege több mint 150 milliárd forint lehet, tízszer több, mint ami az első tervekben szerepelt. Mindez felveti a korrupció kockázatát – hangsúlyozza az ellenzéki párt.

„Elég csak azt nézni, hogy a miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István nyerte a legnagyobb összeget, több tízmilliárd forintot az uszoda megépítésére. Van egy nagyszerű lehetősége a Fidesznek tisztázni, hogy mégsem korrupcióról, hanem egyszerű tervezési képtelenségről van szó, ez pedig az, hogy az LMP kezdeményezte egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, ahol ezek a számok tisztázhatók” – nyilatkozta Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője.

A vizes vb után újra olimpiarendezéssel próbálkozna a kormány – írta a Bors. A lap szerint Magyarország és Ausztria közösen pályázna a 2026-os téli olimpia rendezésére: hazánk a jeges számok, például a gyors- és műkorcsolya, valamint a jégkorong egy részének rendezését vállalná. A Bors szerint a téli olimpia ötlete Kósa Lajostól származik, aki nemcsak a Fidesz parlamenti frakcióját, de a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget is vezeti.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője viccel próbálta elütni a felvetést. „Régóta vágyunk arra, hogy legyen hegy Debrecenben, nyilván hogyha téli olimpiát szerveznénk, akkor ott kellene szervezni az alpesisíugró-számokat. A Duna is régen fagyott már be, ha befagyna, akkor itt lehetne gyorskorcsolyázást szervezni. Komolytalan az egész, nem tervezünk téli olimpiát rendezni” – mondta Halász János, a Fidesz szóvivője.

A Bors értesüléseit az ATV-nek Kósa Lajos is cáfolta. Egy ilyen eseményhez amúgy sem lenne megfelelő infrastruktúra Magyarországon. Bár az utóbbi időben rengeteg stadion épült, a szakemberek szerint a jeges sportágak rendezésére ezek nem alkalmasak.

„Jelenleg a Budapest Sportarénán kívül nem tudunk mondani olyan helyet az országban – talán még a debreceni aréna lehet érdekes –, amelyben tízezres nagyságrendben beférnek nézők például jégkorongos vagy jeges eseményre. Tehát jelen esetben nincs Magyarországon jégcsarnokként üzemelő olyan infrastruktúra, amely ezt lehetővé tenné” – közölte a Magyar Jégkorong Szövetség kommunikációs igazgatója, Boros Péter.

A Magyar Olimpiai Bizottság közleményben reagált. Azt írta: a szervezet vezetői jelenleg nem tartják reális ötletnek egy téli olimpia rendezését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!