2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kósa: Egy illegális bevándorló sem jut be Magyarországra

2016. július 18., hétfő 21:23

A szigorított határőrizeti szabályoknak köszönhetően egyetlen illegális bevándorló sem jut be Magyarországra a szerb határon – közölte Kósa Lajos. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai hétfőn a röszkei tranzitzónát látogatták meg, majd meghallgatták a rendvédelmi szervek beszámolóit. Az ellenzék szerint a kormány csak a saját politikai céljaira kívánja felhasználni a határon feltorlódott migránsok helyzetét.

A magyar–szerb határra érkezőknek két választásuk van: vagy a tranzitzónában beadják a menedékjogi kérelmet Magyarországra, vagy megpróbálnak illegálisan átjutni a drótkerítésen. Az előbbi eljárás szinte biztosan elutasítással jár, míg az illegális határátlépéssel büntetőeljárást kockáztatnak.

A bejárást követően a politikusok meghallgatták a rendvédelmi szervek beszámolóit. Mint kiderült, idén már több mint 17 ezer ember próbált meg illegálisan Magyarországra jutni. „Eddig 25 ország állampolgára jelentkezett belépésre és nyújtotta be a menedékjogi kérelmét. Ebben az évben ez 5684 főt jelentett, és ami ebből mindenképpen hangsúlyozandó az az, hogy 5162 személyt be is szállítottunk az ország mélységébe” – mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

Idén eddig migráns négy esetben tett panaszt rendőrségi bántalmazás miatt. „Mivel olyan körülményeket mondtak, amely esetleges bántalmazásra utal, a megyei rendőr-főkapitányok intézkedtek, a Központi Nyomozó Főügyészség illetékes osztályai részére is megküldték az ügyiratokat. Ott ezekben az ügyekben nyomozás, büntetőeljárás van folyamatban” – fogalmazott Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

A DK politikusa szerint a kormány a rendvédelmi szerveket a saját politikai céljaira kívánja felhasználni. „Tábornok úr pontosan tudja, hogy mi az én álláspontom arról, hogy a Magyar Honvédség katonái itt vannak a határon. Éppen ezért mondom elnök úrnak, hogy felháborítónak találom azt, hogy az ország egyenruhás vezetői vannak ideültetve, miközben egy politikai kérdésről beszélgetünk” – mondta Vadai Ágnes bizottsági tag.

A szocialisták képviselőjét nem nyugtatták meg a beszámolók. „Büntetőeljárásban 2715 személy kiutasításáról döntöttek határzár tiltott átlépése miatt. Ez eddig rendben van, a második szám a sokkal érdekesebb: hogy 56 főt sikerült kitoloncolni. Tehát ezen látszik, hogy a rendszer nem működik” – nyilatkozta Harangozó Tamás, az MSZP bizottsági alelnöke.

Más megállapításra jutott a bizottság kormánypárti elnöke. Kósa Lajos szerint a magyar jogszabályok és a hatóságok munkája megállította az illegális migrációt a szerb határon. „Biztonsággal kijelenthetjük, hogy Szerbia irányából az unió területére illegálisan senki nem tud belépni. Akit megfognak a határzáron vagy a határzárhoz képest 8 kilométeres mélységben, azt a magyar hatóságok a magyar határra visszakísérik” – jelentette ki a Fidesz bizottsági elnöke.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a legtöbb bevándorló nem az életéért menekül, hanem csak a jobb élet reményében próbál az unióba bejutni, ám ilyen indokkal senkit nem fognak beengedni Magyarország és az EU területére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!