2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Korrupció a Szigeten

2017. augusztus 11., péntek 20:05, frissítve: péntek 20:05

Az egyik jogvédő szervezet a fesztiválon mutatta be először a középiskolásoknak szóló tananyagát, amelyet a korrupció felismerésére és visszaszorítására dolgoztak ki. A fesztiválon a bulizó fiatalok mellett nagykövetek is voltak.

Rögtönzött vízipisztolycsatával próbálták lehűteni egymást a fesztiválozók a Szigeten. A negyedszázados fesztiválon nem csak a fiatalok buliznak, több mint 40 Magyarországon akkreditált nagykövetet és diplomatát is meghívtak a rendezvényre a szervezők. A fesztivál alapítója szerint az esemény országimázst is épít. „Azon dolgoznak egész évben, hogy amikor idejön az a sok tízezer vagy összességében sok százezer látogató a világ minden tájáról, akkor ez alatt a hét alatt lehető legjobban érezze magát” – mondta Gerendai Károly.

Évek óta része a fesztiválnak a Civil sziget, ahol alapítványok, segélyszervezetek kapnak helyet. A Transparency International a fesztiválon mutatta be a középiskolásoknak készült korrupcióellenes tananyagát.

„Ahhoz, hogy a korrupciót a diákok értsék, ahhoz sokkal szélesebben kellett a fókuszt tárnunk, tehát a választási rendszertől az adózás, közpénz fogalmakat ugyanúgy meg kellett tanítani játékos formában annak érdekében, hogy tudják, értsék, hogy a korrupciónak milyen formái vannak” – ismertette Sebestyén Diána, a szervezet projektvezetője.

A tananyagot két különböző iskolában tesztelték: egy fővárosi elitgimnáziumban, illetve egy olyan vidéki iskolában, ahol többségben vannak a roma és hátrányos helyzetű tanulók.

„Abban volt különbség, hogy mennyire tájékozottak úgy nagyjából a világ meg az ország dolgairól, de a korrupcióról, se a fogalom tekintetében, se a hatás tekintetében, se abban a tekintetben, hogy nekik mi közük lehet ehhez, abban teljesen egyformák voltak” – ismertette Darócz Gábor, a Roma Veritas korábbi igazgatója.

A Transparency International tananyagát a szervezet tervei szerint első körben 120 pedagógussal ismertetnék meg, de hosszú távú céljuk, hogy az alaptanterv részévé váljon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!