2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kockázat ugyan van, de járványveszély az még nincs

,

2015. augusztus 24., hétfő 17:00, frissítve: kedd 09:06

Nincs járványveszély – jelentette ki az országos tiszti főorvos. Paller Judit szerint a migránsok miatt járványügyi kockázat ugyan van, de az általuk hordozott betegségek többsége szexuális érintkezéssel vagy vér útján terjed. A szakember emlékeztetett: a korábban tapasztalt hányásos, hasmenéses esetek romlott étel fogyasztása miatt következtek be.

„Több, mint 6500 menekült volt az, aki ellátást kapott, orvosi ellátást. Volt köztük AIDS-es, volt közöttük tuberkolózisos, volt közöttük más súlyos betegségben szenvedő, és sajnos nagyon sok rühességben, bőrbetegségben szenvedő van, akinek az ellátásáról nap mint nap, de nem fekvőbetegként, hanem a táborokban kell gondoskodnunk.” – A múlt hónapban mondta ezt a belügyminiszter.

Pesti Imre fideszes képviselő pedig vasárnap már úgy fogalmazott: a menekültek egészségügyi kockázatot jelentenek. Az orvos végzettségű politikus szerint ezért törvényi eszközzel kellene szűrővizsgálatra és bizonyos védőoltásokra kötelezni a migránsokat.

Az országos tiszti főorvos szerint nem kell szűrni minden hazánkba érkező illegális bevándorlót. Paller Judit hozzátette: azok a migránsok akik menedékstátuszért folyamodnak, és befogadóállomáson helyezik el őket, már most is szűrővizsgálaton esnek át, és megkapják a megfelelő védőoltásokat is. Persze a lakosságnak is be kell tartania az alapvető higiéniás előírásokat.

„A személyi higiéniának, a kézmosásnak, a kézfertőtlenítésnek és a magatartásnak nagyon fontos szerepe van. A magatartás kétirányú: részben az, hogy azokhoz az eszközökhöz, tárgyakhoz, hátrahagyott, vérrel és egyéb biológiai szennyezéssel szennyezett tárgyakhoz nyúlni nem szabad, ezt nem a lakosságnak kell összegyűjteni, erre van megfelelő szervezet, az önkormányzatok, a köztisztasági hivatalok megteszik ezt. Tehát a lakosságnak távol kell ettől tartania magát” – hangsúlyozta Paller Judit.

A személyi higiénia különösen azoknál nagyon fontos, akik közvetlenül érintkeznek a menekültekkel, mint például a vasutasok vagy az önkéntes segítők. Számukra a gumikesztyű és a kézmosás, kézfertőtlenítés elengedhetetlen. Az ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának vezetője ismertette: az idei év első félévében több mint 13 ezer migránsnál végeztek szűrővizsgálatot.

„Ténylegesen a vizsgálaton körülbelül 560-an vettek részt. Tehát általában azt tapasztaljuk, hogy 5-10 százalék körüli, akinél el tudjuk végezni a vizsgálatokat és a pozitivitási arány viszont igen alacsony. Leginkább amit találtak, az hepatitis B, emellett még a szifilisz fordult elő 3 százalékban, hepatitisz B 5 százalékban, és ennél jóval alacsonyabb számban a hepatitis C, HIV és hangsúlyozom, hogy például tbc nem fordult elő egyetlen esetben sem” – közölte Dánielisz Ágnes.

Ezek a betegségek azonban szexuális érintkezéssel vagy vér útján terjednek. A tiszti főorvos nem is tud arról, hogy bárki ilyen betegséget kapott volna el menekülttől. Paller Judit szerint, mivel sokan nem várják meg a szűrések eredményét, azt érdemes lenne megfontolni, hogy az eredmények beérkezéséig a migránsokat egy helyen lehessen tartani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!