2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kisajátítás vagy államosítás? – közművesítettek, még sincs víz

2016. március 13., vasárnap 12:49, frissítve: vasárnap 12:56

Saját pénzből hoztak létre vízi közművet, most mégis víz nélkül maradhatnak a Pest megyei Domonyvölgy lakói. A létesítményt át kellene adniuk az önkormányzatnak, de az nem hajlandó fizetni érte. Az állami kisajátítás pedig késik. Az Energiahivatal ráadásul abban sem biztos, hogy vízi közműről van szó, ugyanis Panaszkönyv című műsorunknak azt írták: először ennek tisztázására indítanak eljárást.

A Pest megyei Domonyvölgy üdülőövezetében 25 éve a helyiek saját pénzből oldották meg, hogy víz folyjon a csapból. Összeálltak és vízközműbe fektették pénzüket. „Természetesen a víz az az élet, ezért ennek nekifogtunk. Rövidesen meg is épült, magánerős kezdeményezésből, saját pénzből. Itt az alapító néhány tucatnyi tag egy telek árát fizette azért, hogy létrejöjjön a víz” – mondta Selestyei Vilmos, a Domonyvölgyi Üdülőhelyi Szövetkezet alapító tagja.

Vagyis a kút és a vízvezetékek a szövetkezeté, a rendszer üzemeltetését viszont a területileg illetékes állami cég, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. végzi. 2011-ig ez működött is, ám a parlament akkor úgy döntött, a víz nemzeti kincs, a vízművek nem lehetnek tovább magántulajdonban.

„– A törvény úgy szól, hogy nekünk fel kell ajánlani ezt az önkormányzatnak.
Ezt megtették egyébként?
– Igen, megtettük. Ezt ugye vagy térítésmentesen, vagy térítéssel. Miután itt nem államosításról van szó, hanem kisajátításról. Mi ezt megtettük a megfelelő időben. Az önkormányzat testületi ülésen döntött erről, ahol az volt a döntés, hogy ők ezt nem veszik át”

– fogalmazott Tóth János, a Domonyvölgyi Üdülőhelyi Szövetkezet alapító tagja.

Az önkormányzat pénzért nem kért a víziközműből. A döntést azonban nem jelezték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy ha ők nem, akkor az állam kisajátítással a tulajdonába vehesse a létesítményt.

Mivel a közmű átadása elmaradt, az üzemeltető állami cég közölte, hogy idén január 1-től leállítja a szolgáltatást, hiszen nem tudni, hogy ki a tulajdonosa a rendszernek. Víz azért van mégis, mert az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem ment bele, hogy azt elzárják.

Az üdülőövezet Domonyhoz tartozik. A településvezető nem akart kamera elé állni. Szerinte a szövetkezet sértett törvényt, mert ingyen kellett volna átadniuk a víziközművet az önkormányzatnak. Az MNV Zrt.-nek pedig azért nem szóltak mostanáig, mert bíztak a megegyezésben. „Át kellett volna adnia. Csakhogy ők nem akarták átadni” – szögezte le a polgármester.

A szaktárcától hiába vártunk választ kérdéseinkre. Az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig írásban jelezte, eljárást indítottak az ügyben. A tulajdoni kérdések rendezése azonban még várat magára, a hivatal ugyanis először azt tisztázná, hogy a helyieknek évtizedek óta vizet szolgáltató létesítmény egyáltalán viziközműnek minősül-e.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!