2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Kihalt utcák és kitiltott autók – így várta Budapest Putyint

2017. február 2., csütörtök 20:18, frissítve: péntek 12:29

Egész nap rendkívüli biztonsági intézkedések és forgalmi korlátozások kísérték Vlagyimir Putyin budapesti látogatását. Az elnöki konvoj útvonalát hermetikusan lezárták, és szinte az egész belvárosból kitiltották az autókat. Az Együtt sem az eredetileg lefoglalt helyszínen tarthatta meg az orosz elnök látogatása ellen szervezett tüntetését. A párt szimpatizánsai egész nap fütyülve demonstráltak a magyar kormány oroszpolitikája ellen.

Még engedéllyel sem volt könnyű behajtani csütörtök reggel Budapest belvárosába. Tucatnyi rendőr állta útját az autósoknak a Parlament irányába vezető utcákon. A kihalt közterületeken pedig rendőrök járőröztek. Így várta a magyar főváros az orosz elnököt.

A Parlament környékére vonatkoztak a korlátozások. A Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkára pedig még január elején jelentett be tüntetést az Együtt, amit a rendőrség akkor engedélyezett is.

A párt alelnöke egy maroknyi szimpatizánssal meg is próbált bejutni a lezárt területre színpadot építeni, ám ezt a helyszínt biztosító rendőrparancsnok személy- és létesítménybiztosításra hivatkozva megtagadta tőlük.

„Teljesen tisztában vagyunk, hogy amikor bírósági útra tereljük majd ezek után a helyzetet, akkor mi fogjuk megnyerni ezt a pert. Volt már erre példa, amikor a Sándor-palotánál ugyanilyen módon nem engedtek tüntetni embereket, aztán kiderült, hogy ez jogszerűtlen volt. Úgy tűnik, hogy ma az állam nem tartja be a saját törvényeit” – jelentette ki Juhász Péter, az Együtt elnöke.

Kora délután, ködös időben landolt az elnöki különgép. Vlagyimir Putyint a magyar külügyminiszter fogadta a betonon. A belvárosban még egy utolsó ellenőrzés a térfigyelő kamerákon, majd megérkezett az elnöki konvoj. Rendőrautók és a terrorelhárítók járműveinek tucatjai kísérték az orosz elnök páncélozott limuzinját. Az utolsó métereken a parlamentnél a kommandósok már nyitott ajtókkal követték az elnököt.

Az Együtt kora este végül a Markó utcánál, egy kilométerre a Parlamenttől megtartotta a tüntetését. Mintegy száz szimpatizánsuk fütyülve demonstrált a magyar kormány Oroszország-politikája ellen.

„Meggyőződésem, hogy a magyar Országgyűlésben, ahol dolgoztak jobb- és baloldali igazi hazafiak, a magyar országgyűlés épületében nincs helye egy olyan háborús bűnösnek, mint Vlagyimir Putyinnak. Vlagyimir Putyin kezéhez vér tapad” – így Szigetvári Viktor.

Hozzátette: a demokrácia leépítése Oroszországban is úgy kezdődött, ahogy az ma Magyarországon folyik: a független sajtó és a civilek elnyomásával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!