2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kedvezőtlen hitelre kötelezik a mozgáskorlátozottakat

2016. április 25., hétfő 20:10, frissítve: hétfő 22:19

Banki kölcsönre kötelezi az állam azokat a mozgáskorlátozott személyeket, akik támogatással vásárolnának használt vagy új gépjárművet. Ráadásul a hitelt csak egyetlen pénzintézetnél igényelhetik, amely éppen Garancsi Istvánnak, a miniszterelnök barátjának az érdekeltsége. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint ha az érintettek válogathatnának a banki ajánlatok között, jobb feltételekkel juthatnának kölcsönhöz.

Farda Csabáné ötéves kora óta krónikus ízületi gyulladásos betegségekben szenved, ami folyamatos fájdalommal és fizikai korlátokkal jár. Ezért is igényelte decemberben a 600 ezer forintos állami gépkocsi-beszerzési támogatást, amit meg is kapott.

„Három hónapja várok az autóra, és semmi. Be kellett fizetni az önrészt, tehát ahhoz nekem el kellett volna adnom a régi autómat, hogy befizethessem. Még jó, hogy családi kölcsönből ezt megoldottam. De akkor nem lenne autóm, akkor nem tudna az ember közlekedni, orvoshoz kell járni, dolgozni” – mondta el Farda Csabáné.

Az autóbeszerzéshez kötelező volt hitelt felvennie. Ezt is megtette. Most arra vár, hogy a bank végre utaljon – és akkor talán hazaviheti az autót. Nem csak ő van gondban a kölcsön miatt.

„Látási fogyatékossággal élő emberek is igénybe veszik ezt a kedvezményt. (...) Nagyon csalódnak az igénylők, hogy mindenféleképpen kötelezik őket kölcsön felvételre, akinek meglenne a pénze, hogy kiegészítse ezt a támogatást, annak is kötelező a kölcsön felvétele” – mondta el Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

Ráadásul a hitel feltételei a Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint nem túl kedvezőek. Farda Csabáné 3 évre felvett félmillió forintos kölcsönénél például 20 százalék körüli teljes hiteldíjmutatóval számolhat.

„A banknak ez kevésbé kockázatos hitel, mint mondjuk a személyi kölcsön, vagy pedig az olyan hitelek, amik mögött nem áll semmiféle fedezet. Ezért sokkal kedvezőbben adják, ez azt jelenti, hogy nem 15 meg 20 százalék közötti THM-mel, mint a személyi hiteleknél, hanem a piacon 3 éves távra 11-12 százalékos teljes hiteldíjmutatóval találunk ilyen kölcsönöket” – mondta el Lovas Judit, az Azénpénzem.hu szerkesztője.

Nemcsak a hitel felvételére kötelezik az érintetteket, hanem azt is meghatározták, hogy melyik pénzintézettől lehet azt igényelni. A Duna Lízingről van szó, amelynek anyacége, a Duna Takarék Bank Garancsi Istvánnak, a miniszterelnök barátjának az érdekeltsége.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!