2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Jogsértő volt Szert Boglárka kirúgása

Hír TV

2018. április 6., péntek 12:21, frissítve: péntek 13:08

Jogsértően bocsátották el Szert Boglárkát az Antall József Tudásközponttól a munkaügyi bíróság elsőfokú ítélete szerint. Az volt az irodavezető bűne, hogy kiállt egy kollégája mellett, aki ellenezni merte a budapesti olimpiát. A bíróság az alaptörvényre hivatkozva kimondta, hogy a szabad véleménynyilvánítás mindenkit megillet. A néhai miniszterelnök nevét viselő tudásközpont kormányzati intézmény, a Miniszterelnökség alá tartozik. Működésére százmilliókat kap évente a magyar adófizetők pénzéből.

A fiatal értelmiség továbbképzésére létrejött Antall József Tudásközpont saját állítása szerint ideológiáktól és aktuálpolitikától független szervezet. Az intézmény vezetője, a néhai miniszterelnök fia, Antall Péter egy zárt Facebook csoportban viszont elmondta véleményét a beosztottjainak az olimpiát ellenző NOlimpia mozgalomról.

Ez a poszt arra vonatkozott, hogy az olimpiát támadó bejegyzések, lájkok azok, amit Antall Péter nem tud elfogadni, és aki ezt nem veszi figyelembe, annak nem kell itt dolgoznia, ez a kialakult bírói gyakorlat szerint közvetlen, hátrányos megkülönböztetésnek minősül – közölte Halász Krisztián, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi bíróság tanácselnök bírója.

A tudásközpont kirúgott jogásza, Szert Boglárka szerint egyik kollégáját politikai véleménye miatt vonták felelősségre a munkahelyén, ezért kiállt mellette. Őt is elbocsátották később, összevonásra hivatkozva, ezután indított munkaügyi pert. A bíróság első fokon neki adott igazat, és munkaviszonya jogellenes megszüntetése miatt összesen több mint hétmillió forint kártérítést, kamatot és sérelemdíjat ítéltek meg neki. A bíró szerint a véleménynyilvánítás korlátozása már önmagában is súlyos eset, amit tovább súlyosbít, ha egy kifejezett vélemény közzétételét próbálják szankcionálni. Az alkalmazott kirúgása és a kollégáért való kiállás között pedig összefüggést látott a bíróság.

Szeretném itt hangsúlyozni elsősorban Antall Péter sajtóban tett nyilatkozatait. Rendkívül ellentmondásosak voltak, egyszer úgy nyilatkozott, hogy rosszul dolgozott a felperes. Ennek ellenére próbaidő alatt és utána sem szüntette meg a jogviszonyát. Aztán azt mondta, hogy sokat késett, mégis csak januárban kapott figyelmeztetést. Meg 2016-ban elhatározták, hogy átszervezés lesz, de ennek ellentmond az a HR-es levél, amit csatoltunk. De Antall Péter tárgyaláson tett nyilatkozatai nagyon ellentmondásosak voltak – folytatta a bíró.

Szert Boglárka azt mondja: a pert nemcsak saját maga miatt indította.

Nagyon fontos, hogy a fiatal generáció véleménynyilvánítását ne csorbítsa egy munkaadó, és azért örülök, hogy megnyertem első fokon, mert biztonságot adhat a fiataloknak, hogy van lehetőségük lájkolni. Van lehetőségük gondolkodni, és a civil társadalom is egy kicsit védett lett ezáltal, hogy egy Facebook-csoporton szerveződés így a bíróság által védelmet kapott – mondta a jogász.

Az ítélet nem jogerős, az alperes 15 napon belül fellebbezhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!