2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Antall Péter nem csak Szert Boglárkától nem tűrte a véleménynyilvánítást

Hír TV

2018. január 9., kedd 20:18, frissítve: kedd 20:43

Nem járult hozzá az Antall József Tudásközpont vezetője, hogy felvétel készüljön róla az intézmény ellen indított per tárgyalásán. Antall Péter elismerte, hogy a munkahelyen nem tűri a politizálást, de ő maga részt vesz kormánypárti rendezvényeken. A pert a tudásközpont egyik volt alkalmazottja indította. Szert Boglárka szerint azért rúgták ki, mert kiállt egy munkatársa mellett, aki részt vett a Momentum olimpiaellenes kampányában.

Szert Boglárka az Antall József József Tudásközpont irodavezetője volt. Egy éve bocsátották el azonnali hatállyal, amiért kiállt az egyik munkatársa véleménynyilvánítási szabadságáért. Akkoriban gyűjtött aláírásokat a Momentum Mozgalom a budapesti olimpia ellen. Az illető lájkolta a kezdeményezést, amiért megkapta a magáét a vezetőségtől. Előzőleg ugyanis a központ igazgatója, Antall Péter, aki a néhai miniszterelnök fia, megtiltotta munkatársainak, hogy támadják az olimpiát. Az igazgató arra hivatkozott, hogy a központot a kormány finanszírozza.

„Összevonták az európai uniós irodát egy másik irodával, megszüntetve az európai uniós irodavezetői munkakörömet, így elvesztettem az állásomat. Azt próbálom bebizonyítani, hogy a két dolog között, hogy nekem megszűnt az állásom, pozícióm és hogy helytelenítettem azt, hogy valakit megfenyegetnek az állásának az elvesztésével, mert kinyilvánítja szabadon a véleményét” – nyilatkozta a jogász a Hír Televíziónak.

Szert Boglárka munkaügyi pere tanúmeghallgatással folytatódott. Egy volt alkalmazott azt vallotta, hogy Antall Péter tőle sem tűrte a véleménynyilvánítást.

„Volt egy olyan kampány a Facebookon, hogy meg lehetett változtatni a profilképet a homoszexuális-mozgalom zászlójának a képére. Akkor erre kormánypárti politikusoknak az volt a reakciója, hogy magyar zászló mintára változtatták meg a profilképüket, amit én személyes politikai nézeteim alapján kifogásolhatónak tartottam. Ezért én is megváltoztattam pride-zászlóra a profilképemet, minek után másnap, amikor bementem az irodába, akkor az igazgató úr kihívott a folyosóra, és szóban elmondta, hogy ne cseszegessem a nyolcadik kerületi polgármestert” – fogalmazott az asszony a bíróságon.

A bíróság meghallgatta Antall Pétert is, aki megtiltotta, hogy felvétel készüljön róla. Az igazgató megerősítette, hogy nem tűri a munkahelyi politizálást. Mint mondta, pártrendezvényeken ő sem vesz részt, ám a kötcsei pikniken és a tusványosi szabadegyetemen ott szokott lenni. Mindkét rendezvényen Orbán Viktor a fő előadó. A Momentum Szert Boglárka mellé állt.

„A Momentum, amint hírt hallott erről, azonnal jeleztük, hogy mindenképpen szeretnénk kiállni a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, ha ez egy szimbolikus ügy, akkor itt valójában az a kérdés, hogy meg lehet-e félemlíteni valakit, lehet-e diszkriminálni valakit” – reagált Hajnal Miklós, a párt szóvivője.

A Momentum vállalta, hogy ha Szert Boglárka elveszíti a pert, állják annak költségeit 800 ezer forintig. Elsőfokú ítélet március közepén várható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!