2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

„Így lesz teljes a káosz”

2016. május 22., vasárnap 17:32, frissítve: vasárnap 17:58

A Fidesz a saját hibáiból sem képes tanulni, így a működésképtelen Klik helyett 56 kis intézményfenntartót hoz létre, hogy teljes legyen a káosz – mondta a szocialisták budapesti elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint a kormány az iskolák teljes államosításával szocialista tervgazdaságot akar működtetni. A politikus szerint az intézkedéssel 500 önkormányzat 1500 iskoláját veszi el az állam.

„A mostani állami fenntartó ebben a formájában megszűnik és létrejön helyette egy új fenntartói szerkezet.” Márciusban beszélt az oktatási államtitkár Palkovics László a Klik megszüntetéséről. Azóta kiderült, az intézményfenntartó központot 56 kisebb egységre bontják.

„Ez a típusú központosított tervgazdaság, ha működőképes lenne Magyarországon, akkor még mindig szocializmus lenne, hála Istennek, nincs, és nagyon reméljük, hogy a Fidesz sem fogja létrehozni” – mondta a szocialisták budapesti elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint a kormány korrupciós kormányzásának iskolapéldája a a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. „A Fidesz kormányzásának gyakorlatilag a lenyomata és a mérlege az a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Gyakorlatilag csődöt mondott a Fidesz kormányzati tevékenysége, ahogyan csődöt mondott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is. Sajnos a Fidesz állama nemcsak az oktatásban, az egészségügyben, az egész államigazgatás működésében, a szociális ellátórendszerben, de mondhatnám a nyugdíjakat is, ugyanúgy rosszul működik, mint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Ez egy nagyon buta állam, a Fidesz állama, egy nagyon erőszakos és egy nagyon tehetetlen állam” – fogalmazott az MSZP budapesti elnöke.


Zugló PM-es polgármestere szerint az állam éppen az ellenkezőjét fogja elérni a kikényszerített központosítással, mint amit eredetileg tervezett. „Az állami szerepvállalásnak az lenne az értelme, hogy a szegényebb önkormányzatok iskoláit felhúzza a gazdagok, gazdagabb települések iskoláinak a színvonalára. Ehhez képest ennek a fordítottja történik, azzal, hogy az állam átveszi most már a vagyon kezelését is, tehát az épületek üzemeltetését is, ezzel tulajdonképpen a szegény települések színvonalára húzza le a gazdagabb településekét” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

A liberálisok a magániskolák támogatásának átrendezését kifogásolják. Bősz Anett szerint a jövő évi költségvetés tervezete a Nemzeti Alaptantervhez kötné ezeknek az oktatási intézményeknek az állami támogatását, ami ellehetetlenítené az alapítványi és a magániskolákat. „Legszélsőségesebb értelmezésben az az üzenet ezek felé az iskolák felé, hogy egy esetben jár az állami támogatás, hogyha megvan a Nemzeti Alaptanterv, hogyha megvan az az alapszolgáltatás, amelyet a kormány alapszolgáltatásnak tekint, és hogyha oktatják azokat a tárgyakat, azokban a metódusokban, ahogyan történik ez az állami iskolákban is” – jelentette ki a Liberálisok ügyvivője.

A kormány a szerkezeti változtatásokat a tervek szerint a következő tanév kezdetéig végrehajtja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!