2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Határvadász századok: a rendőrök szakszervezeteivel nem egyeztettek

2015. augusztus 21., péntek 19:15, frissítve: szombat 08:16

A macedón szigorítás egyelőre nem érződik a szerb–magyar határon, ahol legutóbb 1750 határsértőt fogtak a rendőrök. A héten bejelentett határvadász századok felállításáról a kormány nem egyeztetett a rendőrök szakszervezeteivel.

„Hát, a nyomokból is látszik, hogy körülbelül két napja jöttek át” – A megrongált drótakadályt mutatja Tiszasziget polgármestere, aki szerint szükség lenne az épülő kettős határzár őrzésére. A Csongrád megyei községben ma is áll az egykori határőr laktanya. A szigetelésre és a nyílászárók cseréjére uniós pénzt nyert el az önkormányzat, de fűtés nincs az épületben, az elektromos hálózatot pedig fel kell újítani, mondja a település vezetője. „A volt határőr laktanyánk teljesen alkalmas erre a célra, a határvadász századok katonáit el tudjuk ott szállásolni. Ami nagyon fontos, hogy ez az épület, mivel 15 éve nem volt használatban, egyelőre alkalmatlan erre” – fogalmazott Ferenczi Ferenc.

Ásotthalmon az önkormányzat nem tud elhelyezni határvadászokat. „Az önkormányzatnak nincs ilyen ingatlana, ahová akár ilyen 100 fős speciális alakulatot el lehetne szállásolni, de én azt gondolom, hogy a Belügyminisztérium ezt meg tudja oldani, hiszen ha van pénz, akkor a Belügyminisztérium tud vásárolni olyan ingatlant, ahol ez megoldható” – nyilatkozta Toroczkai László polgármester.

A kormány kedden döntött arról, hogy a magyar–szerb határon nem elég a drótakadály és a három méter magas kerítés, a bevándorlók távol tartásához határvadászok is kellenek. „A rendőrségen belül, a szervezeti egységet nem változtatva, határvadász századok jönnek létre. Ennek jegyében több ezer rendőr kerül a magyar–szerb határszakaszhoz vezénylésre, akiknek az a feladatuk, hogy megvédjék ezt a határszakaszt élő erővel is, nem csak biztonsági határzárral” – jelentette be a kancelláriaminiszter.

Az önálló határőrséget a szocialista–szabad demokrata kormány számolta fel 2008-ban, amikor a határőrséget összevonták a rendőrséggel. Az MSZP a parlament rendkívüli ülésén mondja csak el véleményét a határvadász századok felállításáról. „Konkrétan egy mondattal úgy válaszolok önnek erre a kérdésére, hogy szeptember 3-án, 4-én a Parlament falai között meg fogja ismerni a Magyar Szocialista Párt álláspontját e tekintetben” – közölte Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő.

A törvény szerint a kormány ma már megteheti, hogy háromévente hat hónapra más területre vezényli a rendőröket. A jogszabály-módosítást a szakszervezetek kezdettől fogva kifogásolták. „Hogy ezek új szervezeti egységek lesznek vagy pedig átrendeléssel fogják föltölteni az állományt más megyei főkapitányságok állományából, ez még részemről sem tiszta. Nem tudom, hogy hogyan gondolják, hogy fogják létrehozni ezeket a szervezeti egységeket” – nyilatkozta Pósa Zoltán, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének főtitkára.

A rendőrség haladéktalanul megkezdte a határvadász századok létrehozásával kapcsolatos koncepció kidolgozását – mindössze ennyit közölt az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete. A Népszabadság úgy tudja, a rendőrségen már kiadták a parancsot a leendő határvadászok kiválogatására, mégpedig úgy, hogy átvezénylésük ne veszélyeztesse sehol sem a közbiztonságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!