2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Három elutasított pályázat, önerőből kamerázták be Birjánt

2015. augusztus 10., hétfő 12:12, frissítve: hétfő 16:31

Teljes térfigyelő kamerarendszert építettek ki a Baranya megyei Birjánban. A falu önkormányzata saját erőből valósította meg a beruházást, mert a pályázatukat háromszor is elutasították.

Az 550 lakosú Birján háromszor próbálkozott központi támogatást szerezni a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére, a Belügyminisztérium mindhárom alkalommal forráshiányra hivatkozva elutasította a pályázatukat. Ekkor döntött úgy a képviselő-testület, hogy saját forrásból építik ki a rendszert.

Tizenkilenc kamera már működik, további hatot még augusztusban felszerelnek. A beruházás ötmillió forintba került.

„Nagyon szeretek itt lakni. Én úgy jöttem ide, nem itt születtem. Csodálatos a polgármesterünk, mindent megtesz a falujáért. Itt a gyerekek ha eldobnak valamit, azt mondják nekik, hogy szedjék fel, és fel is szedik” – mondta egy helyi lakos.

Birjánban évente tizenöt-húsz bűncselekmény, elsősorban betörés válik ismertté. A polgármester szerint a számuk ennél jóval több, mert sokan nem tesznek feljelentést.

„Elterjedt a hír a környező településeken, hogy itt rendezettek, tiszták és talán szebbek a házak, módosabbnak néznek ki kívülről, tehát ez gazdag falu, ide lehet jönni rabolni. Nyilván ezért szükséges a térfigyelő rendszer, hogy legalább tudjuk meg, kik voltak itt” – mondta Novereczky János, a település polgármestere.

A kamerarendszer kiépítése után a helyiek azt tervezik, a faluba vezető földutakat sorompóval zárják le, ezzel is megnehezítve a betörők dolgát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!