2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Gulyás: Az EU a szegényektől elvesz és a gazdagoknak ad

Hír TV

2018. június 14., csütörtök 10:48, frissítve: csütörtök 13:57

A magyar és az uniós költségvetés volt a mai kormányinfó fő témája. 

Gulyás Gergely röviden szólt hazánk jövő évi terveiről. Szerint a Varga Mihály által benyújtott költségvetés a biztonságos növekedésnek, a családok támogatásának és a teljes foglalkoztatottságnak a költségvetése, amelynek köszönhetően minden adott lesz ahhoz, hogy az ország biztonságban legyen. (Ma ugyanis Magyarország az EU egyik legbiztonságosabb országa, ez pedig köszönhető a migráció elleni fellépésnek - tette hozzá Gulyás.)

Beszélt arról is, hogy a jelenlegihez hasonló gazdasági növekedés évek óta nem volt hazánkban, és jövőre is jelentős források állnak rendelkezésre a fejlesztésekre beruházásokra – összesen négyezer milliárd forint.

Az unió elvenne a szegényektől és a gazdagoknak adna

Mint azt már korábban is bejelentették, a kormány ezentúl rendszeresen ülésezik az unió Magyarországgal kapcsolatos ügyeivel. Az első ilyen ülésen az EU 2021-2027-es ciklusának költségvetéséről szóló tervezetet tárgyalták – a kormány egyöntetű véleménye pedig az, hogy ez a javaslat jelenlegi állapotában elfogadhatatlan.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az EU-s költségvetési tervezet a balkáni országok számára kedvezőtlen, azokat bünteti, akik az elmúlt években fejlődést mutattak. Azok az országok pedig, amelyek jobb helyzetben vannak a keleten fekvő országoknál, jobban járhatnak. Azok, akik eddig rosszul bántak az uniós fejlesztési forrásokkal, jutalmat kapnak, Magyarország kormánya így nem tudja támogatni a javaslatot.

Gulyás úgy véli, a brexitnek köszönhetően csökkennek az EU forrásai a bevételi oldalon, a veszteségeket azonban korrekt módon kellene szétosztani, jelenleg ugyanis az uniós költségvetése elvenne a szegényektől és a gazdagoknak adna.

Az OLAF a politikai zsarolás eszköze

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifogásolta azt is, ahogy a javaslat rendelkezne a tagállamok migrációra szánt forrásai felett. Gulyás úgy véli, a migráció tagállami hatáskör, ezért nem fogadható el olyan költségvetés, amely az európai uniós polgároktól elvesz forrásokat és a migránsoknak adja.

Mindemellett a költségvetésnek támogatnia kellene a nemzeti határvédelmet is, ha pedig az EU spórolni szeretne, akkor ezt első körben a brüsszeli bürokrácia leszámolásával tehetné meg.

Gulyás Gergely szerint káros, hogy az Európai Bizottság politikai testületként tekint magára, pedig ő mindössze a szerződések őre

Bírálta az Európai Csalás Elleni Hivatalt is a kancelláriaminiszter. Szerinte nem elfogadható az, hogy az OLAF a politikai zsarolás eszköze legyen, hiszen csak azokat az államokat sújtja, amelyek nem akarnak az EU-s ügyészséghez csatlakozni.

Tekintse meg a kancelláriaminiszter teljes beszámolóját!

I. rész:

II. rész:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!