2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Guantanamói foglyokat fogadott be Szaúd-Arábia

2016. április 17., vasárnap 17:26, frissítve: vasárnap 17:51

Az Egyesült Államok kilenc egykori guantanamói foglyot szállított Szaúd-Arábiába. Valamennyien jemeniek, és évekkel ezelőtt tisztázták őket a terrorizmus vádja alól. A lépés az amerikai elnök programjának része. Barack Obama még az első kampányában ígérte meg a Kubában lévő amerikai fogolytábor bezárását.

A terrorizmussal gyanúsított jemeni rabokat már évekkel ezelőtt tisztázták a vádak alól, de csak most engedték el őket. A polgárháború sújtotta Jemenbe nem térhettek haza, mert a Fehér Ház politikája értelmében ilyen államokba nem vihetnek senkit. Washington szövetségese, Szaúd-Arábia viszont jelezte, kész befogadni a rabokat.

„Sajnos sok jemenit tartottak évekig börtönben. Most annak lehetünk szemtanúi, hogy bezárják a börtönt, és az évekig ott raboskodókat hazaszállítják. Olyan programot hajtunk végre, amely reményt ad az embereknek, ablakot nyit ki számukra, hogy beilleszkedhessenek békés társadalmunkba” – nyilatkozta a jemeni emberi jogi miniszter.

A lépés azért is jelentős, mert a sivatagi királyság eddig mindig elutasította, hogy más állam polgárait is befogadjon. „Hál’ istennek, hogy biztonságban ideértünk, köszönjük a királynak és ennek a szent mecset a gondnokának, hogy fogadtak minket” – mondta az egyik egykori fogoly.

A kilenc férfi most találkozhatott először családtagjaikkal. Legismertebb közülük Tarik Ba Oda, aki 2007-ben éhségsztrájkot kezdett a fogvartartása miatt, de elrendelték kényszeretetését, miután testsúlyának felét elveszítette.

A különleges börtöntelepet a 2001. szeptember 11-ei merényletek után alakították ki a terrorizmussal gyanúsítottak számára. A jogsértő kihallgatási módszereiről, kínzásokról elhíresült börtön bezárását Barack Obama elnök még első, 2008-as kampányában megígérte, erről szóló rendeletét még beiktatása után alá is írta, de elképzelését – a republikánusok és egyes demokraták ellenzése miatt – nem tudta megvalósítani. Februárban viszont újabb részletes programot tervet nyújtott be a kongresszusnak.

Guantanamón most már csak 80 fogoly maradt. A 9 jemeni férfi elszállítását napokkal azelőtt hajtották végre, hogy Obama Szaúd-Arábiába látogat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!