2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Mészáros Lőrinc földvásárlásait firtatták

2016. április 5., kedd 18:24, frissítve: szerda 10:42

Mészáros Lőrinc földvásárlásait firtatta az ellenzék az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén kedden. A Jobbik pénzmosást gyanít, a szocialisták pedig bennfentes kereskedelmet sejtenek a felcsúti polgármester földügyei mögött. Fazekas Sándor ugyanakkor átláthatónak és törvényesnek tartja a programot, amelynek a harmadik köréről még nem döntött az agrártárca.

A hatvanpusztai parcellát a felcsúti polgármester vette meg, a terület bérlője az ő cége. Mészáros Lőrinc és családtagjai jól bevásároltak az árveréseken, csaknem 1500 hektár földhöz jutottak Fejér megyében. A törvény szerint 300 hektárnál több földje senkinek sem lehet. A birtokmaximumot Mészáros Lőrinc már átlépte – mondta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának albizottságában a szocialisták szakpolitikusa.

Gőgös Zoltán feltételezi, hogy Mészáros Lőrincnek bennfentes információja lehet a földtörvény változásáról. „Van-e terv arra, hogy a 300 hektáros limit vagy birtokmaximum változzon? És itt akkor konkretizálunk: Mészáros Lőrinc a 400 hektáros után még licitált. Tehát most emberek vagy őrültek, akik tudják, hogy kidobni való pénzük van, vagy pedig valami olyat tudnak, hogy nem ennyi lesz a maximális méret” – fogalmazott az MSZP-s országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint gyanús, hogy a pénz eredetét nem firtatják az árveréseken. „Gyakorlatilag a kormány a pénzmosást támogatja, segíti. Legalábbis nincs információnk arról, hogy bárki megkérdezte volna mondjuk Mészáros Lőrincet, hogy miként tud 2 milliárd forintot földprivatizációra elkölteni” – nyilatkozta Magyar Zoltán bizottsági tag.

A földművelésügyi miniszter szerint a földprivatizáció átlátható volt. „19 ezer birtoktest az, amely gazdára talált. A szerződéskötések az első ütemnél már gyakorlatilag lezajlottak, a második ütemnél pedig hamarosan megkezdődnek. Átlátható, jól nyomon követhető földértékesítés zajlott tehát” – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Az albizottság Fazekas Sándor mellett Lázár Jánost is meghallgatta volna, ám a kancelláriaminiszter nem jelent meg az ülésen. Az árveréseken 136 ezer hektár állami földet árvereztek el mintegy 230 milliárd forint értékben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!