2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ez kimaradt Mikola vagyonnyilatkozatából

, ,

2016. április 27., szerda 14:08, frissítve: csütörtök 07:23

Offshore cég tagja a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Mikola István. A liechtensteini alapítvány a politikus vagyonnyilatkozatában nem szerepel. Bár Orbán Viktor nemrég ezt alapvető elvárásnak nevezte, a külügyminiszter azt mondja, kérdőre vonta államtitkárát, és megnyugtató választ kapott, vagyis Mikola István a helyén maradhat.

„Föl kell tüntetni minden érdekeltséget, ha offshore, ha nem offshore. Tehát a kérdés önmagában is képtelenség, mert ezzel azt föltételezném, hogy a minisztereim nem a valóságnak megfelelően töltötték ki a vagyonbevallásukat, ami törvénysértés” – csaknem három hete még így beszélt kormánya tagjairól a miniszterelnök.

Mostanra kiderült, Mikola István volt egészségügyi miniszter, jelenlegi külügyi államtitkár az elmúlt években leadott vagyonnyilatkozataiban nem tüntette fel, hogy tagja egy liechtensteini offshore cégnek.

„Én megkérdeztem az államtitkár urat, hogy »István, minden szerepel a vagyonnyilatkozatodban, amivel rendelkezel és aminek szerepelnie kell?« Ő azt mondta, hogy igen, minden évben szerepeltetett mindent, amivel rendelkezett, és mindent szerepeltetett, amit a jogszabályok szerint szerepeltetnie kellett. Nekem nincs okom arra, hogy ne higgyek neki” – mondta a Hír TV-nek Szijjártó Péter.

Mikola Istvánnak a kormány honlapján elérhető vagyonnyilatkozatában offshore cég nem szerepel, ám az igen, hogy kezességet vállalt volt felesége lányának a hitelére. Amelyet a nő nem fizetett, így a politikus gyakorlatilag minden vagyonát, házát, szántóját és autóit is lefoglalta a végrehajtó.

A tárcavezető szerint nincs oka Mikola távozásának:

– Van egy olyan családi ügy a háttérben, amelynek a boncolgatása nem a mi dolgunk. Én ezt éppen elég oknak látom arra, hogy annyit gondoljak és mondjak erről az egészről, amennyit eddig megtettem.
– Tehát akkor Mikola István helyén marad?

– Ez természetes.

Az európai adóparadicsomban bejegyzett társaságot tíz éve akkori feleségével közösen hozta létre Mikola István. A politikus szerint a külföldi számlára csak volt párja fizetett be néhány ezer eurót Németországban élő gyermekei számára. Volt felesége másként emlékszik, az Indexnek azt mondta, hogy Mikola kezelte az alapítványi ügyeket.

A Gyurcsány-párt azonnali vizsgálatot követel. „A DK azt kérdezi Orbán Viktortól, utasította-e Polt Péter legfőbb ügyészt a Mikola-vagyon kivizsgálásra, illetve tett-e feljelentést államtitkára, Mikola István ellen. Reméljük, hogy a miniszterelnök megtette feljelentését, és nem az offshore-lovagokat támogatja” – jelentette ki Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

A Jobbik is vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Mikola István ellen, és arra szólítja fel a Fideszt, hogy tegye átláthatóvá politikusai pénzügyeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!