2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Esterházy egy ponton maga is hagyománnyá vált”

2016. július 15., péntek 20:34

Esterházy Péter Kossuth-díjas íróra emlékeztek Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A nemzetközi hírű író csütörtökön halt meg. Tavaly októberben maga tette közzé, hogy hasnyálmirigyrákban szenved. 66 éves volt.

A 87. ünnepi könyvhéten jelent meg utoljára nyilvánosan és dedikálta legújabb könyvét az akkor már egy éve hasnyálmirigyrákkal küzdő Esterházy Péter. „Szeretlek? De ki, kicsodát? S mi köze van ennek a könyvhéthez? A szerelmesek biztosak a szerelmükben, de újra meg újra ki kell mondani az erre vonatkozó közhelyeket. Hiába triviális, mégis ki kell mondani, hogy vannak könyvek. És hogy ez milyen fantasztikus és milyen nagy dolog” – fogalmazott az eseményen az író.

Az ünnepi könyvhéten megjelent Hasnyálmirigynaplóról Esterházy tudta, hogy az lesz élete utolsó kötete, mégis erején felül haladt annak megírásával – mondta el állandó kiadójának, a Magvetőnek a szerkesztője.

„Onnantól kezdve, hogy főállású író lett, szisztematikusan járta a maga útját, kereste a lehetőségeket a hagyománnyal, a hagyomány továbbírhatóságával, és volt egy pont, amikor maga is hagyománnyá vált a mai magyar irodalomnak és kultúrának, gondolkodásmódnak egy olyan horizontjává, alapjává, aminek a hiánya most indult el, és ez egy felmérhetetlenül nagy hiány” – mondta Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője.

A Kossuth-díjas írónak 1976-tól jelentek meg könyvei, amelyek mára szinte minden háztatásban megtalálhatóak.

„A könyvhéten Esterházyt venni, vásárolni, az fétisgyűjtéssé vált, hogy ki olvasta végig, ki tudott ezzel kezdeni valamit, kinek épült bele a mindennapjaiba, az kérdéses. De az mindenesetre tény, hogy az egyik legnagyobb hatású magyar író volt. Még nagyon furcsa voltot mondani hatásában, annyira eleven. Ugyanúgy hatott Garaczira, Závadára, mint Simon Marcira, a legfiatalabbak, slammerek közül” – fogalmazott Térey János.

Egy olyan hangot ütött meg a hetvenes évek közepén, ami akkor egyszerűen nem volt benne a közvélekedésben, a divatban, és erős hatással volt a kortársaira, mondta az íróról Kukorelly Endre. „Amikor megismerkedtünk, akkor tulajdonképpen egyből nagyon jó hangot találtunk, és együtt fociztunk még a nyolcvanas évek elején, és nagyon jóban vagyunk, illetve voltunk. Most egy irodalmi társaságban vagyunk, és mindenki sokkos lett ettől a hírtől. Mindenki tudta, hogy nagyon nagy beteg, de amikor az ember ezt hallja, akkor teljesen megváltozik minden” – nyilatkozta Kukorelly Endre.

Az írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!