2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Engedett az ellenzéknek a kormány, jön a módosítás

2016. április 6., szerda 15:50, frissítve: csütörtök 11:08

Elfogadta az ellenzéki javaslatokat a Belügyminisztérium a terrorellenes csomag módosításával összefüggésben – jelentette be Tasnádi László rendészeti államtitkár. Hozzátette: még ma megkapják a parlamenti pártok a módosított szövegtervezetet, és április 12-én újabb ötpárti egyeztetést tartanak a Belügyminisztériumban.

Jövő kedden lesz az ötpárti egyeztetés következő fordulója a terrorellenes intézkedéscsomagról, a meghívót a nemzetbiztonsági bizottság ülése alatt kapták meg a parlamenti pártok képviselői. Tasnádi László pedig bejelentette, hogy módosították a korábbi javaslataikat. „Szeretném jelezni, hogy az ötpárti egyeztetésen elhangzott ellenzéki javaslatokat beépítettük […], tehát módosítottuk az elképzelést. Még ezen a héten új ötpárti egyeztetés lesz, és ki lesz küldve az anyag” – árulta el az államtitkár.

A honvédelmi miniszter pénteken ül tárgyalóasztalhoz a terrorvészhelyzet kihirdetése miatt szükséges alkotmánymódosításról. A testület tagjai az ülésen tájékoztatást kaptak a hétvégén a kormányzati informatikai rendszereket ért támadásról.

„Folyik a vizsgálat, nem értek a végére. Adatlopás vagy adathalászat nem következett be, ezzel együtt a BM szakszolgálata alapján komoly támadás érte az informatikai rendszert. Azt nem lehet tudni, hogy kiknek a részéről és hogyan történt” – így Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

A bizottság tagjai az nem tudták megerősíteni, hogy külföldi szerverekről próbálták megbénítani az informatikai hálózatot. „Az látjuk, hogy a forrást illetően nincsenek információk, a vizsgálat végére fogjuk látni, hogy pontosan honnét jöhetett ez a támadás. A céllal kapocslatban is pontosabb információk kellenek” – mondta Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő.

Az LMP mellett a Jobbik is az informatikai rendszerek védelmének megerősítését szorgalmazza. „A kormányzati elektronikus vagy kommunikációs hálózat elleni támadás szerintünk kísérlet volt, és jó volt arra, hogy lássuk, milyen kihívásoknak kellene a magyar kiberbiztonság szakavatott szereplőinek megfelelniük. Erre jó volt, és csak bízni lehet benne, hogy ennek záros határidőn belül meg tudnak felelni a szakavatott szereplők” – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő.

A támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati oldalon és az akadémiai hálózaton keresztül zajlottak.

A bizottság fideszes alelnöke szerint a támadás nem okozott kárt a kormányzati rendszerekben. „A károkozás szándéka nagy volt, de végül is adatok nem vesztek el, adathalászat, adatokhoz való hozzáférés nem volt. Úgynevezett túlterheléses támadás érte a gerinchálózatot” – szögezte le Németh Szilárd.

Azt, hogy kik és miért próbáltak megbénítani a kormányzati szolgáltatásokat nyújtó szervereket, tovább vizsgálják a nemzetbiztonsági szolgáltatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!