2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Elismerték Brüsszelben, eurómilliárdoktól esik el a jövőben Magyarország

Hír TV

2018. május 29., kedd 17:03, frissítve: kedd 20:05

Az eddigihez képest negyedével kevesebb fejlesztési pénzt jut majd Magyarországra. Elismerték Brüsszelben, hogy kevesebb fejlesztési pénz jut majd Magyarországra. A tervek szerint 2020-tól 2027-ig tartó ciklusban 20 milliárd euró kohéziós forrás kerül majd az országba, ez mintegy negyedével kevesebb, mint az előző 7 éves időszakban. A regionális politikáért felelős uniós biztos, strasbourgi sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy Magyarország figyelemre méltó gazdasági fejlődésen ment keresztül az uniós csatlakozás óta.

Mai árakon számolva 5,7 milliárd euróval kap kevesebb kohéziós forrást az EU-tól Magyarország a következő hét éves költségvetésben az Európa Bizottság javaslata szerint. Ez 24 százalékos csökkentés, ennél nagyobb mértékű vágást az uniós szabályok nem is engednek. Az Európai Bizottság szerint Magyarország már megkapta azokat a forrásokat, amelyek biztosították a felzárkózását.

„A tagországok gazdagodásának természetes következménye, hogy fokozatosan csökken a nekik jutó kohéziós támogatás. Ez tény, és összességében jó dolog, hiszen ezek az országok a fejlettebbé váltak” – mondta Corina Cretu, az Európai Bizottság regionális biztosa.

Az Európai Bizottság megváltoztatta az elosztási elveket is. Azokba az országokba csoportosítanának jelentősebb pénzeket, ahol magas az ifjúsági munkanélküliség, sokat költenek klímavédelemre és a menekültek integrációjára.

„Szlovákia, a balti országok, vagy Lengyelország a mi javaslatunkban kevesebbet kapnak, mert már versenyképesebbek, gazdaságilag fejlődtek. Mások azonban az elmúlt években jobban stagnáltak, például Olaszország, amely most majd több pénzt kap. Tehát egy olyan formuláról van szó, amely még mindig a szolidaritást és a gyengék erősítését tűzi ki célul” – mondta Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa.

A végső döntést a tagállamok és a parlament hozzák meg. A szakértő szerint a tervezet jó, de bonyolult tárgyalások elé nézünk, amelyeknek nem lesz eredménye a jövő májusi EP-választások előtt.

„Mivel többet költeni kevesebb pénzből nem lehet, így kompromisszumra kell jutni. Úgy gondolom, nem igazán reális, hogy a jövő évi európai parlamenti választások előtt ez a kompromisszum megszülessen, de valójában szerintem nem is lenne indokolt, hiszen a következő parlament és a következő bizottság fogja végrehajtani ezt a költségvetést” – fejtette ki Darvas Zsolt, a Bruegel Intézet vezető elemzője.

Sok a nyitott kérdés a költségvetés bevételi oldalán is, az EU-nak növelni kell a saját bevételeit. Ennek egyik eszköze, hogy többet fizetnek be a tagállamok.

Az is csökkentheti a magyar részesedést az uniós kasszából, hogy a magyar kormány már év elején jelezte, hogy kész többet befizetni a közös költségvetésbe, jelenleg a nemzeti jövedelem 1 százalékát fizeti a magyar kormány, Lázár János akkori kancelláriaminiszter januárban azt mondta, hogy ezt kész a kormány 1,2 százalékra megemelni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!