2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kevesebb jut a kohéziós pénzekből

Hír TV

2018. május 29., kedd 07:43, frissítve: kedd 15:58

Weinhardt Attila Makrogazdasági elemző

A visegrádi országok 2018-as áron számolva 37 milliárd euróval kevesebbet költhetnek az EU-s kohéziós pénzekből 2021 és 2027 között, mint az előző ciklusban - írja a Financial Times.

A lap már korábban cikkezett arról, hogy az Európai Bizottság megnyirbálja a következő pénzügyi ciklusban a támogatásokat, és a közép-, illetve kelet-európai országok kevesebbet, míg a dél-európaiak többet kapnak. Arról már lehetett tudni, hogy a bizottság kevesebb pénzt szán a menekültválság megoldásából kimaradni szándékozó országoknak.

A bizottság azzal érvel, hogy a pénzügyi válság óta megváltoztak az erőviszonyok Európában és a 2004-ben csatlakozó kelet-európai országok után most a déliekre kell jobban koncentrálni.

A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint a kieső forrásokat a magyar költségvetésből kell majd pótolni.

„Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy ez a magyar beruházásokra hogyan fog hatni. Nyilván a kieső uniós forrásokat potenciálisan a magyar költségvetésből kell majd pótolni, hogyha azt a hasonló beruházási dinamikát továbbra is fenn akarja tartani a kormány, mint amit az elmúlt években. Egyébként az utóbbi 3 év során nagyjából az állami beruházások 55 százaléka ment uniós támogatásokból. Tehát ilyen értelemben, egy érdemben szűkülő felzárkóztatási kassza igenis befolyással lehet a magyar beruházási kilátásokra” – emelte ki Weinhardt Attila makrogazdasági elemző.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!