2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elhunyt Czeizel Endre

2015. augusztus 10., hétfő 10:00, frissítve: kedd 11:09

80 éves korában elhunyt Czeizel Endre. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál – közölte az orvos-genetikus lánya. Az akadémikus kutatásai közé tartozott az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretek terjesztésében.

Az orvos-genetikus elsőként igazolta a vitamin szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében. Fő kutatási területe a veleszületett rendellenességek kutatása volt, de a genetikai ismeretterjesztés, az epidemiológia, az öröklődés és a genetikai ártalmak kutatása is hozzátartozott munkásságához.

A '80-as években optimális családtervezési modellt dolgozott ki, ennek köszönhetően több mint 75 ezer „Czeizel-bébi” született. Júliusban a Hír Tv Látótér című műsorában a lombikbébiprogramról beszélt. „1968-ban még fiatal orvosként kaptam azt a feladatot, hogy a magyar férfiak ondóminőségének a standardját határozzuk meg, viszonylag könnyű helyzetben voltam, mert orvostanhallgatókkal dolgoztam, és kiderült, hogy 73 millió van 1 milliliter ondófolyadékban. Aztán a 80-as években, amikor létrehoztuk ezt a családtervezési rendszert, ahová nem meddő házaspárok mennek el, hanem egészséges párok, akik mindent meg akarnak tenni azért, hogy egészséges kisbabájuk legyen, akkor jött az óriási meglepetés, hogy 1984-ben már csak 40 millió volt, 1990-ben pedig 31 millió” – mondta Czeizel Endre.

Munkásságát a többi között a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és középkeresztjével, valamint Semmelweis-díjjal is elismerték. Az Egyesült Államokban munkásságát 2000-ben Kennedy-díjjal méltányolták.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!