2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Elhallgatott a nyolc nyelven üvöltő „röszkei müezzin”

2017. május 14., vasárnap 08:08, frissítve: vasárnap 12:58

Kikapcsolták a nyolc nyelven üvöltő hangszórót a röszkei kerítésnél. A helyiek hetek óta kérték, hogy kapcsolják ki a magyar–szerb határon elhelyezett, migránsokat figyelmeztető okoskerítést, mert olyan hangos, hogy aludni sem lehet tőle. Mindeközben Látótér című műsorunk stábja kiderítette, hogy a szabadkai menekülttáborban több család is arra vár, hogy a magyar hatóságok elbírálják hivatalos menedékkérelmüket, de a szerb hatóságok nem tudják felvenni velük a kapcsolatot.

Menekültgyerekek játszanak a metsző szélben a szabadkai menekülttáborban. Amira es a férje tavaly októberben indultak Irakból. Az ostromlott Moszultól nem messze laktak. Azt mondják, sokáig maradtak, csak akkor indultak el, amikor az Iszlám Állam terroristái a közelben voltak.

Most arra várnak, hogy a magyar hatóságok elfogadjak a menedékkérelmüket.

– Hogyan és milyen ügyekről kommunikálnak?
– Nincs kapcsolatunk a magyar hatóságokkal.
– Semmilyen?
– Egyáltalán nem kommunikálnak velünk, pedig jó lenne – mondta Safet Resulbegovics, a szabadkai tábor vezetője és egyben tolmácsa, amikor arról kérdeztük, hogyan egyeztetnek például arról, ki mehet a határra engedélyt beadni.

Most 154 ember van a táborban. Akik itt vannak, azok a legtöbben kisgyerekes családok. Egy nemzetközi szervezet amerikai aktivistája szerint most már szinte senki sem jut át a határon. Az országot a magyar oldalon nem csak a 284 milliárd forintos kerítés védi, de sokcsillagos külföldi rendfenntartók is. A Frontex személyzetét ugyanis a négycsillagos szegedi Forrás Hunguest Hotelben szállásolták el. Itt található Európa leghosszabb éves üzemelésű vízicsúszdája, a finn szauna és a római gőzkamra pedig mind-mind tradicionális európai értékeket képviselik.

A magyar határvadászoknak nem megy ilyen jól a soruk a terepen. Wellness helyett a mostoha szolgálati körülményekről, szegényes ellátásról jönnek hírek. Volt, aki ennivalót akart küldeni nekik a határra, de nem lehetett. A toborzókon így is nagy az érdeklődés, sokan megelégednek a bruttó 220 ezres bérrel.

A röszkei polgárőrség elnöke, Túró István azt mondja: az itteni polgárőrök kemény kiképzést kaptak az élettől, amikor 2015 nyarán több tíz, ha nem százezer ember kelt át csak ezen a határszakaszon.

– Mikor volt az utolsó alkalom, amikor önök valakit elfogtak?
– Február. A Fő út után balra, befele. Sírva fakadtak.

Nagy szó, ha valaki a kerítésen átjut, nem csoda, ha sírva fakad – a kerítés egy erődítmény képét mutatja, rendőr járőrrel és határvadászokkal kiegészítve. Még a csatornát is szögesdrót zárja. A határzárás után egyre többen hagyjak ott a magyar–szerb határt, és indulnak el Románia vagy Horvátország felé.

A héten már egyébként árammal ellátott vezetéket is telepítettek a déli határon húzódó kerítés egy 10 kilométeres szakaszán. A telepítés során egy munkás áramütést szenvedett, kórházba kellett vinni. A Belügyminisztérium szerint a kerítés az emberi életre nem veszélyes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!