2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Kovács szerint hónapok óta van áram a kerítésben

,

2017. május 12., péntek 14:41, frissítve: péntek 22:36

Feszültség alá került a szerb–magyar határra épített kerítés. A veszélyre feliratok is figyelmeztetnek, az azonban a jelzőtáblákból nem derül ki, milyen erősségű áram van a kerítésben. A kormány is elismerte, áram van a kerítésben.

Az Index úgy tudja, egy építőmunkást a helyszínen áramütés ért, és kórházba került.

A kormányszóvivő szerint ebben semmi újdonság sincs. „Én úgy emlékszem, hogy két hónappal ezelőtt a Reuters és a nagy nemzetközi hírügynökségek már beszámoltak arról, hogy a dupla kerítés olyan technikai, illetve visszajelző felszereltséggel bír, amelynek egyik eleme, hogy – érintésvédelmi szempontból a szabályoknak megfelelve, az ilyenkor szokásos korlátoknak megfelelve – olyan visszajelzési rendszert, technológiát működtet, amely a nyomon követést, azonosítást és a lehető leggyorsabb reakciót lehetővé teszi” – mondta Kovács Zoltán.

Tény, a Reuters hírügynökség majd két hónappal ezelőtt írt arról, hogy a dupla kerítés alkalmas arra, hogy áramot vezessenek bele – de ezt csak lehetőségként, és nem tényként közölte. A röszkeiek sem tudnak semmi biztosat, senki nem tájékoztatta őket arról, hogy mennyire veszélyes a kerítésbe vezetett áram. A helyi Szűcsné Kántor Irén arról számolt be, hogy csak hallomásból tudták azt, hogy „bütykölnek valamit, de nem mondtak semmit. Viszont azzal indokolták, hogy nem folytatják innen a második kerítést, mert áram alatt a rendőrségi kocsik nem járkálhatnak, ugyanis az életveszélyes. Ennyit tudtunk róla, viszont a férjem kipróbálta, téglát dobott a kerítéshez, mert talán riasztania kellett volna, de ez nem történt meg.”

A jogvédők aggályosnak tartják, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül vezettek áramot a kerítésbe. Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője a Hír Televíziónak azt mondta: „Nyilván egy országnak, így Magyarországnak is joga van megvédenie a határát. Kérdés ugye az arányosság. Tehát mondjuk egy olyan helyzetben, mint most, hogy legutóbb, május 11-én öt migránst fogott el a rendőrség, illetve a katonaság, mi szükség van a kettős kerítés és megfigyelő rendszer mellett még arra is, hogy egyébként belevezessenek áramot, ez nyilván kérdéses. Így első blikkre, hogyha ez tényleg így igaz, akkor aránytalannak és kegyetlennek tűnik, hiszen nyilvánvalóan elég komoly sérüléseket tud okozni olyan embereknek, akik nem tudják elolvasni, illetve nem figyelnek ezekre a feliratokra, és megrázza őket az áram.”

A kommunikációs államtitkár szerint az áram csak jelzésre szolgál az érkező menekülteknek. Tuzson Bence azt mondta, úgy kell megalkotni ezt a jelzőrendszert, hogy senki ne tudjon áthatolni a kerítésen. „A kerítés azt jelzi, hogy azokra a helyekre kell elmenni, ahol be lehet lépni a határszakaszon. Ott mindenki biztonságosan beadhatja a kérelmét, ott el lesz bírálva” – nyilatkozta az államtitkár.

A kormány 2015 őszén kezdett kerítést építeni a szerb–magyar határon. Fokozatosan bővítették, a legújabb fejlesztés pedig, hogy a 155 kilométeres kerítéssel párhuzamosan elkezdtek felhúzni egy második kerítést is. Arról nem volt szó, hogy áram alá kerül.

Magyarázkodik a Belügyminisztérium: azt írja, a határkerítés nincs áram alatt, csak a határzárral párhuzamos, mintegy 10 kilométeres biztonságtechnikai jelzőrendszer működik korlátozott elektromos impulzussal. A tárca ezzel együtt kiemelte, hogy a jelzőrendszer a nemzetközi szabványnak megfelelően nem életveszélyes.

Üzenetértéke lehet

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a nemzetközi jog nem tiltja, hogy egy határkerítést feszültség alá helyezzenek, de ilyenre példát csak közel-keleti országokból tudott említeni. Hozzátette: a kerítésbe vezetett áram nem lehet alkalmas arra, hogy egészségkárosodást okozzon. Tálas Péter úgy látja, hogy a jelenlegi védelmi szint mellett inkább csak üzenetértéke van a Magyarországra érkező migránsok számára.

„Tudjuk például, hogy Izrael néhány olyan kerítést felépített, ahol hasonló a megoldás. […] Irakban is voltak ilyen megoldások. […] Úgy gondolom, hogy ettől nem fognak kevesebben jönni, szerintem ez megint olyan megoldás, amelynek üzenetértéke van a migránsok felé” – nyilatkozta a Hír TV-nek a szakértő.

Aggályát fejezte ki az Amnesty

„Szóhoz sem jutunk” – így kommentálta a hírt az Amnesty International Magyarország ideiglenes igazgatója. Iván Júlia szerint ez legrosszabb forgatókönyvet idézi, és külön problémásnak tartja, hogy erről még nem született kormányhatározat, hanem „megy a maszatolás”.

„Előbb vezetnek áramot egy kerítésbe – a hírek szerint –, mint hogy bármilyen jogi aktus, indokoltság, hatásvizsgálat megelőzte volna” – tette hozzá. Szerinte ez példátlan Európában, és emiatt „rettenetesen szomorú”.

Az Amnesty International Magyarországi szervezete még márciusban járt a helyszínen. Iván Júlia emlékei szerint akkor nem figyelmeztettek senkit a hangosbemondókon arra, hogy áram van a kerítésben. „Márciusban nagyon messziről hallottuk ezt a hangot. Amikor közelebb értünk, akkor nem hallottuk, tehát nem tudom személyesen megerősíteni, hogy ez milyen gyakran hangzik el. De úgy tudom, hogy akkor azt, hogy áram van a kerítésben, bizonyosan nem mondták még be. Nem tudom, hogy frissítették-e. Rettenetes ennek az üzenete. Nem tudom, hogy méltó-e egyáltalán a jog mögé bújni, ha mondjuk térdmagasságban egy egy-két éves gyereket megráz az áram, és valami baja lesz.”

Az ideiglenes igazgató azt is közölte: vizsgálják, hogy jogilag ezt milyen formában lehet megfogni, de mint fogalmazott, „sajnos feladták a leckét”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!