2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egymásnak ugrott a Jobbik és a DK

2015. március 2., hétfő 19:09, frissítve: hétfő 19:09

Összeugrott a szegedi Jobbik és a Demokratikus Koalíció a Ságvári gimnázium névvitáján. A jobboldali radikális párt képviselője szerint Ságvári mellett az egyetemi kollégiumot is át kellene keresztelni, mert szerintük Károlyi Mihály a kommunista diktatúra kiépítésében vállalt szerepe miatt hazaáruló volt. A DK lemondásra szólította fel Tóth Pétert.

Tóth Péter jobbikos képviselő szerint a magyar történelemben betöltött szerepük miatt Ságvári Endréhez hasonlóan Károlyi Mihály nevét sem viselheti hazai közintézmény. „Ő felelős az első kommunista diktatúra létrejöttéért és trianoni országvesztésért” – fogalmazott. Szerintük elég lenne a grófot báróra cserélni és megoldódna a probléma.

„A szegedi baloldal vagy a butaságtól, vagy pedig a gonoszságtól vezérelve összetéveszti a kommunizmust az antifasizmussal. Mi véleményünk szerint egy Házi Sára egy antifasiszta hősnek tekinthető, de egy olyan mozgalmár, mint Ságvári Endre, aki egyértelműen rendőrgyilkos terroristának minősíthető, és ilyen szempontból mint kommunista hőseposzt nem lehet fenntartani a 21. században” – tette hozzá Tóth Péter.


A Demokratikus Koalíció helyi elnöke nem érti, miért kell politikai vitát nyitni egy kollégium nevéről. Szerinte Károlyi Mihályt nem terheli felelősség a trianoni békéért. Ő volt az, aki 1916-ben megpróbálta a különbékét megkötni az antanttal, és arra próbálta felhasználni kapcsolatait, hogy Magyarország legalább elfogadható feltételekkel tudjon kijönni a vesztes háborúból.

„Számunkra ez nem fogadható el, ahogy nem fogadható el az sem, hogy egy szélsőjobboldali párt vagy bárki másnak a képviselője leterroristázza Szeged lakosait, polgárait. Mert lehet azt mondani butaságból, felkészületlenségből, tanulatlanságból, hogy Ságvári Endre terrorista volt, de semmilyen formában nem lehet azt mondani, hogy a Ságvári Endréről elnevezett iskola átnevezése ellen küzdők terroristák pártján állnak. Vagy ők terroristaszimpatizánsok. Ebből következően kvázi maguk is terroristák lennének. Aki ilyet állít, álláspontom szerint nemcsak az európai, de még a mai magyar politikai kultúrával is élesen szemben áll” – fejtette ki Binszki József.

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint Ságvári Endre a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, ezért nem javasolt róla közintézményt elnevezni. A gimnázium névváltoztatása ellen már közel tízezren tiltakoznak Szegeden.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!