2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egyenlő elbánást követelnek a magyar fuvarosok

2017. március 12., vasárnap 12:03

Azt mondják, Ausztriában olyan irattömeget várnak tőlük a piac védelmére hivatkozva, amelyet pontosan kiállítani sokszor lehetetlen, vagy üzleti titoknak minősülő adat lenne benne. Ha tévednek, akár több ezer eurós büntetésre számíthatnak, ezért szerintük jó lenne, ha a magyar hatóságok is szigorítanának a viszonosság elve alapján.

Az egyik nagykanizsai cég elsősorban osztrák és német területekre szállít. Azt mondja, a fuvarozókat ugyan az olasz, a francia és a német hatóságok is ellenőrzik, de az osztrákok a legszigorúbbak. Gyakorlatilag egy irathalmazt követelnek tőlük egy-egy ellenőrzésnél.

„A sofőrnél személyesen ott kell lennie különböző nyomtatványoknak, bérpapíroknak nyomtatott formában, és még elektronikusan is el kell küldenünk a regisztráció számát” – mondta egy fuvarszervező, Kovács Gábor.

A cég ügyvezetője szerint olyan adatokat követelnek tőlük, amelyekhez a külföldi hatóságoknak semmi közük nincs, vagy olyat, amit előre szinte lehetetlen pontosan meghatározni.

„Majdnem üzleti titoknak minősül, hogy milyen fuvart kinek hogyan viszünk. Előre be kell írni, hogy mennyi időt tartózkodik a sofőr az országban, amit nagyon nehéz megjósolni. Ha lerak egy importot Németországból, nem tudjuk, hogy hova kell még menni, akkor azt elég nehéz megjósolni, hogy mikor fog kilépni az országból” – mondta a Hosszú Eurotrans ügyvezetője, Hosszú László.

Egy másik, szintén nagykanizsai cég csak a papírmunkák teljesítésére alkalmaz egy pluszembert.

„Nemcsak magyar, hanem német nyelven is kérik, ami nagy adminisztrációs pluszköltséget jelent. Azért, hogy az előírásoknak megfeleljünk, egy plusz fő igénybevételére van szükség az admin részéről” – számolt be Tormási Zsolt, a Kanizsa Sprint Kft. értékesítési igazgatója.

A fuvarozók szerint a kölcsönösség elve alapján a magyar hatóságoknak is hasonló előírásokat kellene bevezetniük. Szerintük ugyanis a német vagy az osztrák fuvarozókat is meglepné, ha magyar nyelvű iratokat, a többi közt a fizetésüket igazoló dokumentumokat kellene bemutatniuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!