2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nincs válasz a volt fideszes politikus offshore-ügyére

,

2016. április 5., kedd 06:45, frissítve: csütörtök 11:11

Nincs válasza a volt fideszes politikus offshore-ügyére a kormány képviselőjének, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Gyurcsányozással és Kovács Bélázással válaszolt a jobbikos kérdésre. A Panama-iratok feldolgozásában részt vevő magyar oknyomozó újságíró újabb neveket ígér.

„Gyerekek maradnak ellátás nélkül, miközben talicskával tolják ki a pénzt az offshore cégeikbe személyesen a kormány tagjai, talicskával tolják a haverjaik, a kliensek, üzlettársak a BKV-nál és még sorolhatnám tovább.” Alig fél évvel a kormányváltás előtt ostorozta így Orbán Viktor a szocialistákat offshore cégeik miatt. Azóta a fejlesztési miniszterről, Seszták Miklósról kiderült, hogy ügyvédként offshore cégekben érdekelt vállalkozóknak is dolgozott, de a letelepedési kötvényeket árusító társaságok nagy része is különböző adóparadicsomokba van bejegyezve. És fideszes az egyetlen érintettje a panamai iratok nyomán kirobbant világszintű botránynak is. Horváth Zsolt, aki 16 évig volt Kecskemét fideszes országgyűlési képviselője egy Seychelle-szigeteki cég tulajdonosa volt.

Nemzetközi szálak
Az elnökök, milliárdosok és politikusok is lebuktak. Bővebben>>> Azonban tagadják a vádakat. Bővebben>>>

 


„Politikusként ő az egyetlen – legalábbis egyelőre – akit találtunk, tehát ő az egyetlen, aki személyesen érintett ezekben az iratokban, de vannak olyan nevek, melyek áttételesen, különböző kapcsolódási pontokon akár politikushoz, akár esetleg állami szervekhez, intézményekhez kötődtek vagy kötődnek” – mondta Pethő András, a Direkt 36 alapító szerkesztője. Magyarországról ugyanis a Direkt 36 tényfeltáró központ vett részt a kiszivárogtatott dokumentumok feldolgozásában. Azt ígérik: lesz folytatás.

„– Egy olyan témán dolgozunk, egy olyan személyről van szó, aki kötődik egy politikában ismert figurához.
– Milyen üzleti téren mozog ő?
– Ez majd kiderül a cikkünkből”

– tette hozzá Pethő András.

Az adószakértő szerint két okból hoznak létre offshore céget. Vannak, akik azért, hogy a személyük titokban maradjon, mások pedig azért, hogy elkerüljék az adófizetést. „Nem az a gond, hogy valakinek offshore cége van, és nem az a gond, hogy ez az offshore cég Magyarországról osztalékot kap, hanem az a gond, hogy utána mi történik azzal az osztalékkal, hova vándorol, és ennek az adózása megtörténik-e vagy sem” – fejtette ki Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke.

Horváth Zsolt az oknyomozó újságíróknak nem kívánta kommentálni cégügyeit, pedig 2013 októberében, még parlamenti képviselőként lett az egyik igazgatója a Seychelle-szigeteki cégnek, amit vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel.

A Jobbik a Parlamentben kért magyarázatot az ügyre. „A hírek szerint Horváth Zsolt, aki tizenhat évig az önök képviselője volt, fideszes országgyűlési képviselő, tulajdonosa egy Seychelle-szigeteki cégnek. 2013. március 27-én, amikor hetvennégy vissza nem térítendő uniós támogatásban részesülő offshore szervezettel kapcsolatosan kérdeztünk rá a dolgokra, a hetvennégy cég között volt az MK-Property 101 Ingatlanforgalmazó Kft. is. Ez 171 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, a székhelye pedig ugyanaz, mint Horváth Zsolt Seychelle-szigeteki cégének” – mondta Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azonban Kovács Bélázással válaszolt. „Tisztelt képviselő úr, egy olyan párt nevében szólalt fel, amely a politikai offshore legnagyobb magyarországi bázisa, mert mind a mai napig nem tudjuk, hogy mennyit hozott Kovács Béla, és ezért mit kértek cserébe. Ha önöknek fontos az átláthatóság, akkor azt is tisztázzák, hogy miért kellett cégtemető ahhoz, hogy adóelkerülést hajtsanak végre. Ha nyilatkozatokat szeretnének aláíratni, akkor mindenekelőtt ezekben az ügyekben tegyék majd meg” – ködösített Dömötör Csaba.

A szocialisták vagyonvizsgálatot indítanának a volt képviselő ellen, szerintük a Horváth Zsolt-ügy is azt igazolja: a kormány nem akarja felszámolni offshore-kötődéseit.

LMP: A korrupciós pénzeket tüntetik el

Döbbenetes, hogy nemcsak a magyar, hanem a globális politikai elit is ezer szálon van összefonódva a nagyvállalatokkal – reagált a kiszivárgott botrányra Schiffer András. Az LMP társelnöke szerint a korrupciós pénzeket tüntetik el az offshore-paradicsomokban.

„A politikai elit rabolta ki az országot huszonöt éven keresztül, és ehhez szolgált eszközül mindenféle offshore-csatorna. A jelenlegi kormányzat körül is olyan üzletemberek sertepertélnek, akik ki vannak bélelve offshore cégekkel, látjuk most a letelepedésikötvény-biznisznél is, ahol ugye Habony Árpád neve merül fel. Ott van Andy Vajna, Garancsi István és más harcostársai a miniszterelnöknek, mindegyik mögött offshore cégek tűnnek fel. És ne legyen illúziónk, nem a Kajmán-szigetekről rohannak, hogy befektetéseket akarnak eszközölni Budapesten, hanem nyilvánvalóan politikusi zsebeket akarnak megtömni” – fejtette ki véleményét a zöldpárt vezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!