2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Híradó 12:00

Offshore-botrány: tagadnak a politikusok

2016. április 4., hétfő 17:35, frissítve: hétfő 17:52

Tagadnak, vizsgálatot pedig nem indítanak. Így reagáltak a kiszivárogtatási botrányra a politikusok világszerte. Moszkva úgy nyilatkozott: csalódtak az oknyomozó újságírás minőségében, az ukrán ügyészség pedig nem tartja vizsgálandónak, hogy az államfő milyen pénzeket menekített offshore cégekbe. Az izlandi kormányfő zavartan kivonult egy interjúról, amikor az adóelkerülésről kérdezték, de a pakisztáni miniszterelnök és családja is tagadja, hogy törvénysértően járt volna el.

Vlagyimir Putyin szóvivője szerint hamisak az elnök legközelebbi bizalmasait adóelkerülés gyanújába keverő dokumentumok, és csak Oroszország lejáratását szolgálják. A Kreml azt is közölte, hogy csalódtak az oknyomozó újságírás minőségében.

Nem lát vizsgálnivalót az ukrán korrupcióellenes iroda sem. Bár a panamai iratok szerint a jelenlegi államfőnek, Petro Porosenkónak is volt offshore cége, eljárás nem indul ellene. A főügyészség csak annyit közölt, hogy nem lát bűncselekményt.

Az izlandi kormányfő is tagad, szerinte nem tett semmi törvénysértőt. Sigmundur Davíd Gunnlaugssont egy tévéinterjúban szembesítették a panamai iratok rá vonatkozó részével. Eszerint feleségével együtt egy offshore cégen keresztül rejtették el vagyonukat, épp azelőtt, hogy az izlandi bankrendszer összeomlott. A miniszterelnök az interjúban zavartnak látszott, majd méltatlankodva kivonult.

Közvetetten a brit kormányfő is érintett az offshore-botrányban. David Cameron néhai apja, Ian Cameron a gyanú szerint a Bahamákon hozott létre egy befektetési alapot vélhetőleg adóelkerülési céllal. A brit kormányszóvivő annyit közölt, hogy mint korábban, most sem kommentálja a miniszterelnök apjának magánügyeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!