2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egy évet kapott a bombariadóval fenyegetőző fiatal

2016. július 13., szerda 16:00

Jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Pécsi Ítélőtábla egy bombariadóval fenyegetőző fiatalembert – első fokon még 2 évet kapott.

A 18 éves vádlott idén januárban azzal hívta fel a rendőrséget, hogy Pécs főterén és az egyik bevásárlóközpont mellett C4-es bombákat helyezett el. Azt követelte, hogy ismerősét engedjék ki a börtönből. A tűzszerészek átkutatták a területet, de robbanóanyagot nem találtak. A Pécsi Törvényszék első fokon fenyegetéssel elkövetett terrorcselekmény bűntette miatt két év börtönre ítélte a fiatal férfit. Az ügyészség súlyosítás miatt fellebbezett.

„A vádlott cselekménye egy olyan időszakban, terrortámadásokat követően került sor, amiket külföldön végrehajtottak. Erre a felfokozott terrorveszélyre figyelemmel a közvéleményt az ilyen jellegű cselekmények egyébként is rendkívül megbotránkoztatják, és ezért különösen magas az ilyen jellegű cselekmények társadalomra való veszélyessége. Ekként ez a kiszabott szabadságvesztés a büntetési célok elérésére nem alkalmas” – fejtette ki Velényi László, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, megbánta, amit tett. „Elnézést kérek mindenkitől, tényleg. Nem tudok mást csinálni, bíró úr. Tényleg sajnálom, amit tettem, többet biztos a fejembe nem fog megfordulni” – mondta B. Krisztián.

A Pécsi Ítélőtábla közveszéllyel fenyegetés bűntettére változtatta a minősítést, emiatt a börtönbüntetést egy évre enyhítette.

„A vádlott esetében a végrehajtandó szabadságvesztés büntetés az, ami a büntetési célokat megfelelően szolgálja, és ez szükséges ahhoz is, hogy ne jusson eszébe másoknak az, hogy ily módon packázik a hatóságokkal, illetőleg a köznyugalmat ily módon zavarja meg” – mondta Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

A bíró azt is mondta, az elkövetéskor egész Európában magas volt a terrorfenyegetettség, emiatt indokolt a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!