2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója

Következik:

Híradó 15:00

Dúl a harc: ki nyer a buszpótláson?

2016. június 9., csütörtök 20:50

Kétmilliárd forinttal lenne drágább évente a metrópótló buszok kiszervezése az új járművek megvásárlásánál – ezt írja az Index a BKV belső hatástanulmányára hivatkozva. A szolgáltatást vagy korábbi volánbuszos vezetők, vagy pedig az árufuvarozó Wáberer György viheti szakmai vélemények szerint.

A 3-as metró felújításra szorul, a munka három évig is eltart, addig buszok szállítják az utasokat. A metrópótlásáról a Fővárosi Közgyűlés folyamatosan halogatja a döntést, legutóbb szerdán napolták el a kérdést.

Pedig a BKV már fél éve kihirdette a metrópótló buszokra kiírt pályázat győzteseit. 75 járművet egy lengyel cég szállítana, 75-öt pedig egy magyar. De a kormány behúzta a féket. A kabinet a kiszervezést szorgalmazza, vagyis azt, hogy a BKV helyett magáncég vagy magáncégek üzemeltessék a pótlóbuszokat. Májusban bedobták a nemzeti buszgyártási stratégia ötletét.

„Számítások szerint 110-150 metrópótló busz kellene. Ha a metró felújítása a jövő év első negyedében kezdődik, és szerződés születik a nem túl távoli jövőben a buszgyártásról, azt hiszem, a 150-nek körülbelül a felét a magyar buszgyártás elő tudná állítani, azt követően a további hat hónapban tudná legyártani a maradék 75-öt” – mondta el Lepsényi István, az NGM államtitkára.

Az államtitkárnak nem hisz annak a magyar cégnek a tulajdonosa, amelyik befutó lett a BKV-nál. Az üzletember szerint a metrópótló buszok kiszervezésének hívei nem magyar járművekben gondolkodnak. „Nekem tegnap volt az életem legszomorúbb napja, mert mindenki, aki azt állítja, hogy a kiszervezés a magyar buszgyártás érdekében van, az vagy félre van tájékoztatva, vagy nem teljesen mondja a valóságot” – fogalmazott Mészáros Csaba, az Evopro-csoport tulajdonosa.

A kiszervezés drágább az új buszok beszerzésénél. Tarlós István főpolgármester ezért csak akkor adja be a derekát, ha írásos garanciát kap a kormánytól arra, hogy az állam állja a többletköltségeket.

A civil szervezet szerint a kabinetnek és a fővárosnak muszáj megegyeznie. „Majd a kormány és a főpolgármester úr rendezi ezt a kérdést, én ebben nem tudok állást foglalni. Amikor azt mondják, indulna a beruházás, addigra a pótlóbuszoknak ott kell lenniük, hiszen a 3-as metró a legforgalmasabb a hálózatban, ezt nem lehet akármivel pótolni. Ha erre nem készülünk fel, az további késésekbe taszíthatja a metróberuházást, nem hiszem, hogy ez bárkinek is érdeke” – fejtette ki Dorner Lajos a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.

A pótlóbuszok beszerzése körüli huzavona miatt a 3-as metró felújítása csúszik, a munka leghamarabb jövő februárban kezdődhet el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!