2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Dörömböléssel jelezhet az eltűnt tengeralattjáró legénysége

Hír TV

2017. november 21., kedd 08:03, frissítve: kedd 10:04

Dörömbölés hangjait észlelhették az argentin haditengerészet hajói a múlt héten eltűnt tengeralattjáróból, ahol még két napra lehet elég levegő.

Pénteken jelentették be az argentin hatóságok, hogy 44 emberrel a fedélzetén gyakorlatilag nyomtalanul eltűnt a haditengerészet egyik tengeralattjárója. Akkor, vagyis a bejelentés idején már két napja nem kaptak információt a járműről. A hadsereg nagy erőkkel kezdte meg a kutatást a San Juan után. Szombaton az argentin védelmi minisztérium arról számolt be, hogy hét, sikertelen műholdas hívást kapott, amiről úgy vélik, a legénység próbált kapcsolatot teremteni.

„Hét darab néhány másodperces híváspróbálkozás volt, nagyon alacsony jelszinttel, befejezetlenül. Ezt az információt még ellenőrzik, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbb adatot kinyerni belőle, hogy bemérjük, honnan jöhetett. Ugyanakkor nem csak abban bízunk, hogy be tudjuk mérni, de megháromszorozzuk a kapacitásunkat és folytatjuk a kutatást” – közölte akkor Enrique Balbi, a haditengerészet szóvivője.

 

A 44 fős legénység hozzátartozói a haditengerészet Mar del Platai bázisán várakoztak. Innen indult el ugyanis a tengeralattjáró. A családtagok, akiket egyébként Mauricio Macri argentin elnök is meglátogatott, saját teóriákat is gyártottak. Biztos történt valami baleset: egy darab vas elszállt, víz jutott be, vagy kigyulladt valami, nem tudom. Úgysem fog kiderülni semmi, mert bármi is történik, ha a jármű romlott el, vagy a haditengerészet hibázott, nem fogják nekünk elmondani. Remélem boldog vége lesz” – fogalmazott Carlos Miguel Mendoza, a legénység egyik tagjának testvére.

A San Juan-t 1983-ban állították szolgálatba. Németországban épült és 2008-ban újították fel utoljára. A szombati sikertelen hívásokról azóta kiderült, hogy nem a tengeralattjáróról érkeztek, ám hétfőn a keresőhajók újabb jelet fogtak: ezúttal úgy tűnik, mintha a legénység szerszámokkal verné a tengeralattjáró falát, hogy jelet adjon a külvilágnak.

„Ahhoz, hogy ellenőrizzük a zajokat, amiket a hajón lehetett hallani, egy P-8 Poseideon repülő, ami jelérzékelő és elemző rendszerrel van ellátva, szállt el a térség felett, regisztrálta és beküldte a zajokat. Ezeket most szoftverrel ellenőrizzük, hogy a specialisták meg tudjanak győződni arról, miről is van szó” – ismertette Gabriel Galeazzi, a haditengerészet parancsnoka.

A hatóságok azt feltételezik a két keresőhajó és egy amerikai keresőrepülőről vízbe dobott szonárbója által is fogott zajok alapján, hogy megtalálhatták a 44 matrózzal eltűnt német gyártású tengeralattjárót. Azon ugyan 90 napra elég élelem és üzemanyag van, a levegő viszont csak hét napra elég, vagyis lassan a készlet végére érhet a legénység.

A keresésben az argentin haditengerészeten kívül, Brazília, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia és Chile is részt vesz.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!