2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az eltűnt tengeralattjáró nyomára bukkanhattak

Hír TV

2017. november 19., vasárnap 08:02, frissítve: vasárnap 12:50

Az eltűnt tengeralattjáró nyomára bukkantak Argentínában. Az argentin védelmi minisztérium szerint a vízi járműtől származó segélykérő műholdjeleket észleltek – most a pontos helyzetét próbálják meghatározni. A tengeralattjáró több mint négyszáz kilométerre volt az argentin partoktól, amikor szerda reggel elvesztették vele a kapcsolatot.

Az argentin haditengerészet járműve épp egy rutinbevetésen volt, több mint 400 kilométerre hajózott a partoktól, 44 fős személyzettel a fedélzetén, amikor megszakadt vele a kommunikáció. A tengeralattjáró felkutatására nemzetközi akció indult.

 „Hivatalos felajánlást kaptunk Chilétől, Brazíliától, Perutól, az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától és Dél-Afrikától. Rendelkezésünkre állnak a kereséshez szükséges erőforrások” – ismertette Enrique Balbi haditengerészeti szóvivő.

Az argentin hatóságok feltételezik, hogy áramkimaradás lehetett a hajón, ez okozza a kommunikációs problémákat. Szombaton több sikertelen műholdas hívást észleltek, amelyek valószínűleg a tengeralattjáróról érkeztek. Ezek pontos helyét próbálják beazonosítani.

 „Egyelőre nem sikerült felvenni a kapcsolatot a tengeralattjáróval. Fokozzuk a keresés intenzitását. Elsősorban a tengerfenékre koncentrálunk,a vizsgált terület 80 százalékát már átkutattuk” – mondta a Mar del Plata tengerészeti bázis vezetője, Gabriel Bonzalez.

A haditengerészet előírásai szerint a tengeralattjáróknak azonnal a felszínre kel emelkedniük a kommunikáció megszakadása esetén. Azt nem tudni, hogy a San Juan miért nem tett ennek eleget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!