2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Döntöttek: bevetik a hadsereget

2015. szeptember 22., kedd 03:00, frissítve: kedd 06:46

Döntött a parlament: bevetik a hadsereget a határnál. A jobbik a kormánypártok mellé állt, a szocialisták tartózkodtak, az LMP és a Demokratikus Koalíció viszont nemet mondott a törvényjavaslatra. Gyurcsány Ferenc hívei élőlánccal is tiltakoztak a parlamentnél.

A hadsereg bevetéséről már két hete is tárgyalt a parlament, de akkor az ehhez szükséges törvénymódosítás kivételes eljárásban történő tárgyalását az ellenzéki pártok megtorpedózták.

„Ehhez a válsághoz az Európai Unió menekült, vagy ha úgy tetszik, demográfiai politikájának a disszonanciája vezetett. Az unió leginkább baloldali politikusai összekeverik a menekültpolitikát a migránspolitikával, összekeverik a demográfiai megoldásokat, a népesedési problémájukat a menekültkérdéssel” – jelentette ki Németh Szilárd országgyűlési képviselő.

A katonák felkészülten várják új feladatukat, de tűzparancsot továbbra sem kapnak, és nem veszik át a rendőrség feladatait sem – ezt már Simicskó István honvédelmi miniszter mondta. „A migrációs válságkezelés idején a honvéd fegyverhasználati joga, jog és nem kötelesség. A fegyver és a kényszerítő eszközök alkalmazása a szükségesség és arányosság elvének tiszteletben tartásával kerülnek meghatározásra a törvény megalkotásakor” – hangsúlyozta Simicskó.

A korábbi tervekkel ellentétben a rendőrök magánlakásba csak írásos utasítással léphetnek majd be, a terrorveszély elhárítására viszont új jogosítványt is kap a fegyveres testület. „Ez a módosítás lehetőséget kíván teremteni a rendőrség számára, hogy a határrend védelmére, illetve az ezzel összefüggő bűncselekmények megelőzésére irányuló felderítő tevékenységét a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve Magyarország határain kívül külföldön is végezhesse” – így Kontrát Károly.

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint a kormánypártok a javaslattal megkerülték az alkotmányt. „Az MSZP támogatja, hogy a honvédség segítséget nyújtson a rendőrségnek a határ őrizetében, ez a javaslat viszont, tisztelt képviselőtársaim, erre alkalmatlan, mert alaptörvény-ellenes és mert nem világos jogi helyzetet teremt a katonáinknak. Annál veszélyesebb viszont, hogy a katonák és rendőrök jogi bizonytalanságban végezzék ezt a feladatot nincs, és tisztességes magyar képviselő ilyenhez nem is járulhat hozzá” – mondta az országgyűlési képviselő.

A Jobbik a kormánypártoknál is tovább menne. „A jövő nagy vitája, amit ma megpróbált elkenni a Fidesz–KDNP, ott fognak eldőlni, hogy mihez kezdünk a kvótaszerű megoldásokkal, és hogyan reagál Magyarország kormánya a visszatoloncolásokra. A Jobbik mindkét esetben a zéró tolerancia elvét érvényesíti” – mondta Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő.

A Demokratikus Koalíció politikusa azt hangoztatta, a törvénymódosítás csak áldozatokat hozhat, megoldást nem. Képviselőik a végszavazás után élőlánccal tiltakoztak. „Alapvetően egy elkeseredett, én nem állítom, hogy minden tagjában békés, mert meggyötört, helyenként becsapott és remény nélküli emberek sokasága is van közöttük, ezekkel szemben a honvédséget bevetni nem egyszerűen tisztességtelen, hanem emberiesség elleni bűntett” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Az esemény alatt a Gyurcsány Ferenc mögött felsorakozott emberek között megjelent három férfi, akik többek között azt kiáltották, hogy „hazaáruló DK”. Kisebb szóváltás alakult ki, de a bekiabálók nem sokkal később elsétáltak.

„Jólétért Európában meg kell dolgozni”

Akit lerohannak, az nem tud befogadni senkit, ezzel a mondattal indított a miniszterelnök a parlament őszi ülésszakán. Orbán Viktor szokásához híven napirend előtti felszólalásban adott számot az elmúlt hónapokról, a kormányfő egyetlen témája a tömeges migráció volt. A jólétért Európában meg kell dolgozni, hangoztatta a miniszterelnök, aki furcsállja, hogy egyes menekülteknek az osztrák vagy a német életszínvonal sem elég. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!