2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Botka kiakadt, szerinte aljas módon meghurcolják a munkatársait

2017. június 27., kedd 16:59, frissítve: kedd 17:42

Botka László tanúmeghallgatásával folytatódott ma a szegedi parkolási botrány ügyének bizonyítási eljárása a Gyulai Járásbíróságon. A vád szerint négy éven keresztül csaknem száz főnek, önkormányzati képviselőknek, hivatalnokoknak, valamint családtagoknak is ingyen adtak ki éves parkolóbérleteket.

Vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja az ügyészség Szeged egyik baloldali alpolgármesterét, a város jelenlegi kabinetvezetőjét, címzetes főjegyzőjét és a Szegedi Közlekedési Társaság két korábbi vezetőjét. 2008 és 2012 között ugyanis évente átlagosan 60-70 parkolóbérletet adott ingyen a városi közlekedési cég az önkormányzatnak 40 millió forint értékben. A listát, amelyen a kedvezményezettek neve szerepelt, vezetői értekezleten állították össze, erről hivatalos jegyzőkönyv azonban nem készült.

„Az első-, másod- és harmadrendű vádlottak felkérés nélkül a parkolóbérleteket nem adták volna át a polgármesteri hivatal részéről eljáró személyeknek, illetve az ingyenes átadásra vonatkozó döntést nem hoztak volna meg. Ennek megfelelően a listák igénylésének aláírásával és megkötésével, tudva, hogy azok alapján a parkolóbérletek jogosulatlan átadását kérik a Szegedi Közlekedési Kft.-től, a kft. mindenkori ügyvezetőjét, aki a döntés meghozatalára jogosult volt, illetve a parkolóbérletek tényleges átadásának végrehajtóját, a harmadrendű vádlottat a bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábírták” – fogalmazott Kiss-Szabó Szilvia ügyész a bíróságon.

A keddi tárgyaláson Botka Lászlót, Szeged polgármesterét is tanúként hallgatták meg. Szerinte a vagyonrendeletnek és az országos gyakorlatnak megfelelően egy korábban kialakult automatikus rendszer alapján állt össze a lista, hogy mely parlamenti képviselők, díszpolgárok és hivatalnokok kaphatnak ingyenesen parkolójegyet.

„Ebben semmiféle jogszabálysértés, semmiféle károkozás nincsen, még egyszer hangsúlyozom, megfelelt a törvényeknek és a helyi rendeleteknek. Ez egy politikai műbalhé, egy politikai cirkusz. Elképesztőnek tartom, hogy miközben Magyarországon a magyar történelem legkorruptabb kormánya kormányoz, ilyen mértékű aljas, hitvány és pitiáner lejárató kampányokkal hurcolják meg a munkatársaimat” – fogalmazott Botka László.

A parkolóügyben az MSZP-t és DK-t is megjáró Szabó Bálint tett feljelentést. Az érdekvédő azt kifogásolta, hogy míg a szegedi parkolódíj országszerte is kiemelkedően drága, addig egyeseknek ingyen jut bérlet. Szerinte az ügyészség meggyőződött arról, hogy bűncselekmény történt, a bíróság viszont nem képes teljes egészében feltárni az ügyet.

„A vád tárgyát képező hűtlen kezelés mellett hivatali visszaélést is elkövettek a vádlottak, ezért az ügyben új nyomozás elrendelést is javasoljuk, emellett pedig Botka Lászlót felszólítjuk, hogy ne bújjon a továbbiakban közvetlen munkatársai szoknyája mögé, hanem legyen férfi, álljon ki, és ismerje be, tegyen részletes, mindenre kiterjedő és feltáró beismerő vallomást arról, hogy ő adott utasítást arra, hogy kiknek kell adni Szegeden ingyenes parkolóbérletet” – közölte Szabó Bálint.

Az ügy pikantériája, hogy a szocialisták szerint a vádat képviselő ügyészség is kért és kapott parkolási kedvezményt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!