2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Börtönt kaptak a rendőrökre támadó migránsok

2016. május 17., kedd 15:48, frissítve: kedd 15:48

Enyhítette, de hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt jogerősen is börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a négy migránst, akik társaikkal idén január 15-én a kiskunhalasi táborban kövekkel támadtak a biztonsági őrökre, majd a rendőrökre. A rendzavarásban két rendőr is megsérült. Az ügyben 15 vádlott van, az ügyeket folyamatosan tárgyalja a törvényszék.

Először két migráns esett egymásnak, az internet használata miatt verekedtek össze. Az őrség és a rendőrök választották szét őket. A migránsok egy részének azonban ez nem tetszett, kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat. Az egyik verekedő rá is támadt a rendőrökre. Végül az egyenruhások könnygázzal fékezték meg a migránsokat, és akadályozták meg azt, hogy kitörjenek a táborból. Két rendőr sérült meg.

„Hivatalos személy elleni erőszak bűntette alapesetben is súlyos büntetéssel fenyegetett, jelen esetben azonban a vádlottak minősített esetet valósítottak meg, a csoportos elkövetést, amit a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet” – ismertette Papp Anita ügyész.

A tárgyaláson a vádlottak érdekében az iráni nagykövet is szót kért. Azt mondta, a táborban nagyon felfokozott helyzetben vannak az ott élők, és amikor azt látták, hogy egyik társukat verik, akkor spontán alakult ki az összecsapás, azt nem tervezték meg. A nagykövet az elsőfokú ítéletben kiszabott büntetés enyhítését kérte.

A másodfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék enyhítette az elsőfokú ítéletben kiszabott büntetést, mind a négy vádlott letöltendő börtönbüntetésének az idejét csökkentette. A törvényszék szerint ugyanis az első fokon eljáró járásbíróság nem vette figyelembe a vádlottak beismerő vallomását és az őszinte megbánásukat. A vádlottak közül így ketten egy év hat hónap, ketten pedig egy év két hónap börtönt kaptak jogerősen.

„A vádlottak egy több szakaszból álló cselekményt hajtottak végre. Így gyakorlatilag egy tömeges ellenállást tanúsítottak a rendőri intézkedéssel szemben. Ez olyan fokozott társadalomra veszélyességet jelent, melyre figyelemmel felfüggesztett szabadságvesztéssel a büntetési célok nem voltak elérhetőek” – jelentette ki Lehoczky Zoltán bíró.

Az eljárásban szereplő további tizenkét vádlott ügyében is hamarosan jogerős ítélet születik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!