2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Bohózatba illő módon korszerűsíthették az érdi közvilágítást

Hír TV

2018. május 2., szerda 12:08, frissítve: hétfő 17:06

Beltéri izzókat szerelt az utcai lámpákba az a cég, amelyet a közvilágítás felújításával bíztak meg Érden. A sorozatos meghibásodások és lakossági panaszok ellenére az önkormányzat pár évvel később ismét ugyanazzal a céggel szerződött le, hogy ezúttal már LED-es izzókra cseréljék az alig pár éve százmilliókért lecserélt lámpákat. A társaság korábban a miniszterelnök vejének Tiborcz Istvánnak a cégével is dolgozott.

Ahogy már számtalan más magyar településen, Érden is LED-es technológiával szórják a fényt a utcai lámpák. Az index értesülései szerint azonban kifejezetten drága, és kacskaringós út vezetett a jelenlegi állapotokhoz. A város 2012-ben bízta meg a Grep zrt-t a város közvilágításának üzemeltetésével, 2013-ban pedig egyedüli indulóként a lámpafelújításra, és üzemeltetésre kiírt pályázatot is elnyerte a cég, 550 millió forintért.

Volt ugye egy ilyen 2012-től 2015-ig terjedő időszak, amikor azt mondom, hogy sok száz, tömegével érkeztek a panaszok. Az volt ugye az az időszak, amikor sajtóhírek szerint ugye egy foglalatba beerőltetett beltéri lámpatesteket helyeztek ugye kültéri lámpatestek helyett. Amikor katasztrofális volt ténylegesen a közvilágítás - idézte fel az MSZP érdi önkormányzati képviselője, Szűcs Gábor.

Kiderült ugyanis, hogy a Grep olyan beltéri lámpákat szerelt fel az érdi utcákba, melyek sorra mondták fel a szolgálatot.

A gyártó honlapján található ismertető ezt a modellt kifejezetten éttermekbe, hotelekbe, boltokba ajánlja.

Sikerült beszélnünk a lámpacseréket végző Grep Zrt. vezetőivel is, interjút adni azonban nem akartak nekünk. Annyit kamerán kívül elmondtak, hogy szerintük nem ők, hanem a gyártó a felelős a meghibásodott lámpákért, és állításuk szerint ezt a modellt azóta már nem is gyártják.

A lámpákat gyártó Osram sem akart nyilatkozni. Az index szerint a cég korábban vizsgálódott Érden, és szerintük a lámpák foglalatának bizonyos részeit eltávolították, hogy bele lehessen erőltetni őket a nem passzoló foglalatba.

Külön érdekessége a történetnek, hogy a Grep Zrt. bár az Osram lámpáit szerelte fel Érden, de azokat nem az Osramtól, hanem egy szlovák cégen keresztül egy Takta Mobil nevű cégtől vásárolták meg. A Takta Mobil pedig azóta gazdát cserélt, és elérhetetlenné vált.

Az érdi önkormányzat hűséges maradt a céghez, 2015-ben ugyanis ismét a Grep-el szerződtek, ezúttal már LED-es lámpákat rendelt a város.

Én erre nem szeretnék most válaszolni - a kormánypárti polgármester szokásos szerdai sajtótájékoztatóján kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy miért szerződtek egy korábban leszerepelt céggel.

A Greb Zrt.-t, illetve a közbeszerzéssel foglalkozó szakemberemet meg fogom kérdezni, ők elő fognak állítani, egy a valóságnak illetve a helyzetnek megfelelő nyilatkozatot, és ezt a nyilatkozatot azt gondolom, hogy 3-5 napon belül nyilvánosságra fogom hozni - mondta T. Mészáros András.

Érden tehát négy év leforgása alatt háromszor cserélték ki a közvilágítást, sőt nem rég napelemes lámpákat is rendelt a város ugyancsak a Greptől. A hálózattól függetlenül is működni képes lámpák darabja 750 ezer forintba került, és eddig 84 darabot vásároltak belőle.

Helyreigazítás

2018. május 2. napján megjelent „Bohózatba illő módon korszerűsíthették az érdi közvilágítást” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy 2013-ban egyedüli indulóként nyerte meg a Grep Zrt. a közvilágítás üzemeltetésére kiírt pályázatot. A valóság ezzel szemben az, hogy a közbeszerzési eljáráson három ajánlattevő indult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!