2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bennfentes információkkal való visszaélésről beszél az ellenzék

,

2015. március 27., péntek 21:30, frissítve: szombat 12:35

Bennfentes információkkal való visszaélést gyanít az ellenzék a Quaestor-ügyben, miután a külügyminisztérium háttérintézménye alig egy nappal a brókercég bedőlése előtt vette ki milliárdjait a miniszterelnök utasítására. Orbán Viktor szerint azonban a Buda-Cash-botrány kirobbanása után, azaz jóval a Quaestor-ügy előtt tárgyalt erről a kormány. Tarsoly Csabát és két társát csütörtök este vette őrizetbe a rendőrség, előzetes letartóztatásukról szombaton dönt a bíróság.

A Quaestor-vezért és két társát csütörtök este állították elő. Szombaton mindhárman előzetes letartóztatásba kerülhetnek, csalás gyanújával. A Fővárosi Főügyészség a vagyonkimentést is megakadályozná. „A vagyonbiztosítás érdekében a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészség felügyelete mellett vagyon-visszaszerzési eljárást indított, és ennek keretében ingatlanokat, üzletrészeket, ingóságokat biztosított” – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A Quaestor-ügyben az államot nem érte kár, a külügyminisztérium egyik háttérintézménye ugyanis néhány órával az előtt vette ki milliárdjait, hogy a cég öncsődöt jelentett volna. A tárca a miniszterelnök utasítására lépett. Lázár János csütörtöki tájékoztatása szerint Orbán Viktor a Buda-Cash-botrány után kért jelentést a brókerházak helyzetéről a nemzetgazdasági minisztertől.

– Milyen jelentés készült a minisztériumban a Quaestor-ügyben az NGM-ben?
– Egy feljegyzés készült, ez alapján tájékoztattam a kormányt a kormányülésen.
– Ez mikor történt pontosan?
– Naptár nincs nálam, ne haragudjon – mondta a Hír TV-nek Varga Mihály.

Pedig a dátumok nem mellékesek, az M1 ugyanis úgy tudja, a kormányfő már a Buda-Cash bedőlésének másnapján, a február 25-i kormányülésen pénzkivonásra utasította a minisztériumokat. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban elismerte, hogy a Quaestor-vezér állami segítséget kért, de elmondása szerint Tarsoly Csaba a neki küldött levéllel párhuzamosan tett bejelentést a jegybanknál is.

– Azon a napon kaptunk levelet, amikor a Quaestor maga a Nemzeti Banknál is bejelentést tett, és a bejelentés tartalma és a levélben foglaltak egybeestek. Egyébként a levelet nem kellett postással küldeni, mármint külügyminiszterrel vagy bármilyen más áttételen keresztül, hanem közvetlenül küldték nekem, és én azonnal beszéltem a gazdasági miniszterrel, átküldvén a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel, amennyiben tárgyalni akarnak, mert a levél arról szólt, hogy állami segítséget kérnek és tárgyalni szeretnének a kormánnyal – mondta a kormányfő.

Az MSZP a Quaestor-vezér levelét és a február 25-i kormányülés szó szerinti jegyzőkönyvét, illetve hangfelvételét is kikéri. „Hogyha létezik ez a levél, márpedig létezik, akkor ez egy bűncselekmény bizonyítéka, ugyanis ez bizonyíthatja a bennfentes információval való visszaélést. Ezért ezt a levelet kikérjük ma, és arra szólítjuk fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra ezt a levelet: mikor érkezett, ki írta alá, mikor iktatta, mikor szignálták ki. Egyáltalán mi a közigazgatási rendszerben ennek a levélnek az útja?” – mondta Lukács Zoltán.

A Jobbik szerint a brókerügy legfontosabb kérdése, hogy a kormánypárti politikusok valóban előre tudtak-e a Quaestor csődjéről. „Hétfőn minden országgyűlési képviselő meg fog kapni egy nyilatkozattervezetet, amelyben nyilatkoznia kell arról, hogy ő vagy közvetlen családtagja március 1. és március 9. között vett-e ki a Quaestorból pénzt, szüntetett-e meg számlát stb. Ha valaki ezt a nyilatkozatot mindenfajta büntetőjogi felelősség nélkül nem írja alá, akkor azt gondoljuk, az már több mint beszédes – fogalmazott Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

A PM egyetlen parlamenti képviselője egyenesen az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi. „Egy ilyen helyzetben a következő kormányülést minimum a Kozma utcai börtönben kellene tartani, mert ott lenne a helye Orbán Viktornak és a kormánytagoknak egy ilyen kvázi beismerés után. Az, hogy Orbán Viktor nyíltan beismerte, hogy bűncselekményt követett el, amire még rá is erősített azzal, hogy ő ezt az információt Tarsoly Csabától kapta” – mondta Szabó Tímea.

A Fidesz közleményben reagált. Azt írják: a politikai cirkusz helyett fontosabb az évtizedes pénzügyi korrupció károsultjainak kártalanítása és a felelősök felelősségre vonása.

A Figyelő írta meg tegnap, hogy Szijjártó Péter segítségében bízott a Quaestor-vezér. A hetilap információi szerint Tarsoly Csaba március 8-án, azaz vasárnap válságstábot hívott össze, amelyen közölte, hogy öncsődöt jelent, de megoldja a helyzetet, mert másnap bemegy Szijjártó Péter külügyminiszterhez, aki biztosan segít.

Csütörtökön Lázár János is megerősítette ezt a sajtóértesülést.

Tarsoly Csabát a Quaestor-üggyel összefüggésben tegnap vették őrizetbe, a befektetőcég alapítójának budai villájában házkutatás volt, majd ismét kihallgatásra vitték.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!