2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Balla Irma-gyilkosság: megkezdődött az új eljárás

2016. március 9., szerda 16:30, frissítve: szerda 19:10

Megkezdődött a Balla Irma-gyilkossággal kapcsolatos új bírósági eljárás Nyíregyházán. A bűncselekmény elkövetésével D. Lajost vádolják, aki a gyilkosság idején a debreceni önkormányzati képviselő szomszédságában dolgozott. A férfi már 2009-ben beismerte, hogy ő ölte meg a nőt, de később visszavonta vallomását. Csak 2013-ban került ismét a rendőrök látóterébe, miután egy új eljárásban jogerősen felmentették a gyilkosságért első fokon 12 évre ítélt Schönstein Sándort, Balla Irma fiát.

Feszülten várakozott a Debreceni Ítélőtábla épületében 2013 őszén Balla Irma fia, Schönstein Sándor. A hatóságok évekig őt vádolták a gyilkossággal. Védője szerint csak bűnbak volt, mert a hatóságok nem találták meg a valódi elkövetőt.

„Azt a blamát Debrecenben, úgymond rányomja a bélyegét erre az ügyre, hogy van egy gyilkosság, van egy áldozat, és nincs elkövető, nem tudta a hatóság tudomásul venni” – jelentette ki akkor Magyar György, Schönstein Sándor védője.

Először 12 év fegyházra ítélték a képviselőt fiát, majd a megismételt eljárásban a Debreceni Ítélőtábla bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette a férfit, akinek kártalanítási eljárása még folyamatban van.

„Nagyon nehéz volt és nemcsak nekem, hanem az egész családomnak ez az időszak, és hát nagy megkönnyebbülés annak, hogy végre ez most lezárult” – mondta Schönstein Sándor.

A 37 éves D. Lajos segédmunkásként dolgozott a Balla Irma szomszédjában folyó építkezésen. 2009-ben, amikor előzetesben ült lopás miatt, már bevallotta a gyilkosságot, részletes leírást adott a helyszínről és az áldozat ellopott telefonjáról is.

„Gondolkodás nélkül beléptem a szobába, és azonnal több ütést mértem az akkor még ülő és aztán fekvőre. Rám kapta a figyelmét, amikor az első ütést ütöttem, ekkor már feküdt, majd a fejére mértem ütéseket. Anélkül, hogy szóltam volna hozzá vagy ő tett volna bármilyen kijelentést” – olvasta fel a Nyíregyházi Törvényszék tanácsvezető bírója, Bodnár Zsolt, D. Lajos vallomását.

Ezt a korábbi vallomását D. Lajos aztán visszavonta, így ezt akkor sem vehették figyelembe, amikor a gyilkossági ügyben tanúként idézték be. A vádlott most is tagad, és azt nehezményezte, hogy nem jutott hozzá a büntetőper minden dokumentumához. A vádirat szerint 2007. április hatodikán feszítővassal verte agyon az ágyában olvasgató nőt, elvette telefonját, mp3-lejátszóját és húszezer forintját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!