2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Azt se tudja, hogy mi az a Századvég, és áfát se csalt

2016. április 18., hétfő 17:51, frissítve: hétfő 17:52

Nem ismeri a Századvéget, és sosem vett részt áfacsalásban – ezt mondta a kitiltási ügy egyetlen vádlottja. A férfi egy informatikai vállalkozás vezetője, aki vallomásában azt mondta, hogy ő csak egy pályázati lehetőségről beszélt, nem korrupcióra akarta rávenni a Bunge tanácsadóját. Az amerikai étolajgyártó cégnek évek óta súlyos károkat okozott az áfacsalás, amit a NAV-nak és az amerikai nagykövetségnek is jeleztek, és egy hazai kft.-t is megbíztak azzal, hogy lobbizzon az adócsalás ellen.

2014 őszének legforróbb politikai témája volt az amerikai kitiltási botrány. Az önkormányzati választás után közölte az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, hogy korrupciógyanú miatt hat magyar kormánytisztviselő beutazását is megtiltották az Egyesült Államokba. „A korlátozást azokkal a tisztségviselőkkel szemben vezettük be, akiket ezen korrupciós tevékenységek elkövetésében sikerült beazonosítani” – mondta akkor az ügy kapcsán André Goodfriend, az amerikai nagykövetség egykori ügyvivője.

A listán hat név szerepelt, de csak Vida Ildikóról, a NAV akkori elnökéről derült ki, hogy a kitiltottak egyike. Az ügyészség egyetlen férfi ellen emelt vádat, aki szerintük áfacsökkentést ígért az ügyet kirobbantó amerikai étolajgyártó cégnek.

„Hajlandó az étolajterméket terhelő áfakulcsát csökkenteni 27 százalékról 5 százalékra, amennyiben a Bunge Zrt. ellentételezésül hamis számlák ellenében, több részletben, kifizet kétmilliárd forintot” – mondta Rab Ferenc ügyész.

A vád koronatanúja – aki az amerikai cég lobbistája – azt mondta, az étolaj forgalmi adójának csökkentése érdekében a kormány agytrösztjének számító Századvég Zrt.-nél kellett volna kétmilliárdot költeniük.

„Azért ennyi, mert körülbelül ennyit vesztenek, hogyha a jövőben nem lehet áfát csalni az étolajon. Most az étolajban az éves áfacsalás, az körülbelül ennek a másfélszerese volt, tehát ilyen 3 milliárd forint, az Ernest & Young szerint 3,1–3,2 éves szinten” – mutatott rá Torba Tamás tanú.

A befolyással üzérkedés bűntettével vádolt férfi tagadta bűnösségét. „Elnézést, ha kicsit rosszul olvasom, a lámpalázamnak tudható ez be” – kereste a szavakat az ügy vádlottja a tárgyalásán.

A férfi, aki egy informatikai vállalkozás ügyvezetője, azt mondta: a fogadáson ő egy kétmilliárd forintos kutatás-fejlesztési pályázatról beszélt. Azt is mondta: Amerikából nincs kitiltva, bár most már nem jut automatikusan vízumhoz.

„Személy szerint nagyon támogatom az áfacsalások felszámolását, amennyiben történik ilyen. Nem ismerem Heim Pétert és azt sem tudom, hogy milyen szociális háló veszi körül, és annak van-e közös pontja az én ismerősi körömmel. Nem kívántam sem Heim Pétert, sem a Századvég csoport bármelyik tagját belekeverni az áfacsalások ügyébe vagy bármilyen más ügybe, ezzel kapcsolatban semmilyen adat vagy tény nincs is a birtokomban” – jelentette ki a vádlott.

A büntetőeljárás tanúkihallgatásokkal folytatódik majd a Fővárosi Törvényszéken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!