2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Azonnali áfacsökkentést követeltek a gazdák

2016. április 28., csütörtök 16:37, frissítve: csütörtök 16:39

Újra tüntettek az olcsó importtej miatt a magyar gazdák, a termelők azonnali áfacsökkentést követeltek.

Migrációs párhuzammal tiltakoztak az olcsó külföldi tej ellen a magyar gazdák. „Félünk a háromezer kilométerről ide jövő embertől, de nem félünk a háromezer kilométerről ide jövő tejtől? Hát a szánkba rakjuk, emberek!” – hangzott el az egyik budaörsi hipermarket mögött. Tízből kilenc dobozos import tejet ez a külföldi áruházlánc önt Magyarországra – panaszolták a termelők.

„105 forintért állítjuk elő azt a tejet, amit ma 65 forintért tudunk eladni, és hogy ilyen alacsony az ár, ez valóban egyrészt európai uniós túltermelés miatt van, illetve a Magyarországon lévő kereskedőknek a piacromboló magatartása miatt” – mondta el Hegedűs Imre, a demonstráció szervezője.

A gazdáknak nem jön ki a matek, azt mondják, hogy a szlovák nyers tej drágább, mint a magyar, a magyar üzletekben mégis a szlovák dobozosért kérnek kevesebbet.

„Szlovákiában a tej ára nem 119 forint, hanem ugyanúgy 180-190 forint a Tescóban és a nagyáruházakban, az oka annak, hogy itt nálunk 119 forintért meg lehet vásárolni, az, hogy el van csalva az áfa” – fejtette ki Ballonné Tilinger Eleonóra, az Etyektej gazdasági vezetője.

A demonstrálók azonnali áfacsökkentést követeltek. „A termelők nem élik túl. Ha nekünk elegendő lenne 2017. január 1-jétől az áfacsökkentés, akkor csak karácsonykor gondolkodnánk azon, hogy demonstráljunk-e vagy sem, tehát mi azt várjuk a kormánytól, hogy július elsejével oldjak meg ezt a feladatot, hogy az áfát csökkentse, és nagymértékben kifehéredne ez a tejpiac” – fogalmazott László Róbert tejtermelő.

A termelők petícióját átvette az üzletlánc illetékese, aki azt ígérte: ha egy beszállítóról bebizonyosodik, hogy áfacsaló, szerződést bontanak vele.

„Szem előtt tartva a jogszabályi megfelelést, egyetlen olyan szállítóval sem fogunk kapcsolatot létesíteni, illetve minden olyan szállítóval meg fogjuk szüntetni a kapcsolatot, aki bármilyen tekintetben is a jogszabályokkal ellentétesen cselekszik, és a jogszabályoknak nem megfelelő módon jár a termékek importálása során” – szögezte le Lévai András a Tesco jogi vezetője.

A tejárakat az áfacsalás mellett az orosz embargó és az orosz piac kiesése miatt kialakult túltermelés is lenyomja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!