2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Az ukrán oktatási törvény ellen tüntetnek vasárnap Budapesten

2017. szeptember 9., szombat 21:57, frissítve: szombat 22:31

A Közös Ország Mozgalom által szervezett eseményen a baloldal összes formációja képviselteti magát, s várják a Jobbikot és a Fideszt is, ők még nem jelezték részvételüket.

Az ukrán parlament a héten fogadta el, hogy a közép- és felsőoktatási intézményekben kizárólag ukrán nyelven tanulhatnak a diákok. A magyart csak óvodában és alsó tagozatban lehet használni. Az ukrajnai nyelvtörvény miatt a kancelláriaminiszter szerint Kijev retorzióra számíthat Budapest részéről.

„Alapvetően a tüntetést az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény kapcsán tartjuk, és ezért állt bele a Közös Ország Mozgalom ebbe az ügybe. Azért tartja fontosnak, hogy szolidaritási tüntetést tartson, hogy meg tudja mutatni azt, hogy lehet ügyek mentén is szolidaritást vállalni, teljesen függetlenül a politikai szimpátiától. Ezért is kértük meg az összes pártot, beleértve a kormányzó, illetve az ellenzéki pártokat is, hogy ők is velünk együtt vállaljanak szolidaritást ebben az ügyben” – nyilatkozta Mészár Anna, a Közös Ország Mozgalom szóvivője a Hír Televíziónak.

Az ukrajnai magyar nyelvű oktatást korlátozó törvény példátlan a régióban, bár a magyar nyelvű oktatás más országokban sem elérhető mindenki számára. Részletek >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!