2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az Origo tulajdonosa most sem maradt közpénz nélkül

Hír TV

2017. május 13., szombat 17:40, frissítve: szombat 19:36

Nemcsak a jegybank alapítványainál fut jól Száraz István, az Origo tulajdonosa. A kormányközeli üzletember a Schmidt Mária vezette ’56-os emlékbizottságtól is félmilliárd forintos megbízáshoz jutott.

Száraz István a magyar sajtó egyik legbefolyásosabb szereplője. Övé az egyik legolvasottabb magyar hírportál, a mára kormányközelivé vált Origo.

A nevét akkor ismerte meg a széles nyilvánosság, amikor kiderült, hogy a VS.hu portál titokban több mint félmilliárd forint közpénzt kapott a Matolcsy György jegybankelnök által létrehozott MNB-alapítványoktól. Száraz ebben az időszakban a portált kiadó cég vezérigazgatója volt, ma már tulajdonos. A botrány után a szerkesztőség nagy része felmondott.

A Száraz István körüli társaságok viszont ezután sem maradtak közpénz nélkül: egy hónap sem telt el az utolsó alapítványi megbízás lejárta után, és a tulajdonában álló Frank Digital Kft. már az 1956-os emlékbizottságtól kapott nagy értékű megbízást.

A szervezetet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója vezeti kormánybiztosként, összesen 14 milliárd forintból gazdálkodhattak. Hogy pontosan mire költöttek, kikkel kötöttek szerződést, sokáig titkolták. Végül a héten nyilvánosságra hozták a listát a honlapjukon. Ebből derült ki, hogy a Frank Digital Kft. különböző célokra összesen majd félmilliárd forintot kapott az emlékbizottságtól. A pénzből például futotta egy image-filmre is.

„Minden fillér közpénz, melyet úgy adnak ki, hogy kormányközeli vállalkozók Isten tudja, hogy milyen projektjére szánják, és nem tudom, retrokocsmák megvalósítására stb., szégyen és gyalázat” – ezt mondja a Jobbik politikusa, Hegedűs Lorántné.

De az LMP szerint is elfogadhatatlan az ügy. „A szomorú az, hogy bárhol, bármilyen projektet megkapargatunk, akkor azt látjuk, hogy Fidesz-közeliek óriási összegeket tudnak lenyúlni” – reagált Schmuck Erzsébet.

Az Együtt elnöke rablógazdálkodásról beszél. „Ebből az ügyből is az látszik, mint egyébként úgy tűnik, hogy a Fidesz tájáról jövő összes hírből, hogy gyakorlatilag a különböző közintézményeket kifizetőhellyé degradálták. Tehát általában nem a szakmai munka történik ezeken a helyeken, hanem valamilyen módon fideszes vagy Fidesz-közeli embereket szolgálnak ki, akik aztán a Fidesz érdekében járnak el” – nyilatkozta Juhász Péter.

A Schmidt Mária által vezetett emlékbizottságot és Száraz Istvánt is kérdeztük volna a részletekről, hiába. Adásunkig nem reagáltak.

Soros-ügynökökről írt tanulmányt, aztán leszerződött velük
Olyan kreatívügynökséggel is szerződést kötött Schmidt Mária az 1956-os emlékév szervezésekor, amellyel nemrég még a „Soros-hálózat” egyik tagjaként riogatott a kormánypárti sajtó. Részletek >>>
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!