2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Az MSZP és a Jobbik is behúzhatja az egyik szegedi körzetet

Szánthó Péter

2018. március 7., szerda 08:00, frissítve: csütörtök 13:21

Az MSZP-s Szabó Sándor valamivel esélyesebb Csongrád 1-ben, mint a jobbikos Tóth Péter, aki szoros versenyben maradna alul a Fidesz jelöltjével szemben. A Közös Ország Mozgalom felmérésének adatai a Hír TV Online-on!

A jobbikos és a szocialista jelöltnek is jelentős esélye van legyőzni a fideszes Bartók Csabát a Csongrád megyei 1-es választókerületben. A Közös Ország Mozgalom felméréséből kiderült, az MSZP–P-s Szabó Sándor 53-47 arányban verné meg a kormánypárti jelöltet, ha egymaga állna ki Bartók ellen, míg a Jobbik színeiben induló Tóth Péter igen szoros eredményt érne el, 49 százaléknyi szavazatot kapna egy az egy ellen. Náluk kevesebb esélye van az LMP-s Bodrog Zoltánnak, aki 46 százalékkal kapna ki Bartóktól. A momentumos Mihálik Edvin a kutatás alapján lőtávolban sem lenne egymagában, ő 63-37 arányban maradna alul a fideszessel szemben.

Szabó és Tóth közül előbbi az esélyesebb jelölt, mivel a kutatási eredmények szerint a szocialista jelölt már akkor is jó eséllyel behúzná az egyébként „klasszikusan balos körzetnek” számító szegedi körzetet, ha csak az LMP és a Momentum lépteti vissza jelöltjét a javára. Ekkor Szabó és Bartók is 38 százalékot szerezne, míg a Jobbik jelöltje 24-gyel végezne. Ez a forgatókönyv egyébként reális, hiszen az LMP a napokban egyeztet az MSZP–P-vel a visszaléptetésekről, és a Momentum sem zárkózott el a koordinációtól, míg a Jobbikban egyelőre nincs ilyen szándék.

 

De Szabó Sándor akkor is négy-öt százalékon belül lenne a fideszeshez képest, ha csak az egyik párttal sikerülne megállapodniuk a visszalépésekről, ez pedig nem ledolgozhatatlan hátrány. Sőt, az ábrán is látható, a szocialista jelölt helyzete akkor sem teljesen reménytelen, ha – bár ez valószínűtlen – a Jobbikon kívül senki nem lép vissza a javára.

Bár ahogy már fentebb is írtuk, Csongrád 1 sokak szerint nyerhető körzet az ellenzéknek (nem hiába volt hosszas vita tárgya a szegedi indulás az MSZP és a DK egyeztetésein), ha a koordináció nem valósul meg, és minden jelölt elindul, akkor Bartók Csaba 35 százalékkal nyerne, Szabó Sándor 30, Tóth Péter 21 százalékot kapna. Negyedik lenne a szavazatok 8 százalékával Bodrog Zoltán, míg a momentumos Mihálik Edvin hat százalékot érne el.

A többség kormányváltást akar

A válaszadók 57 százaléka leváltaná a kormányt, és csak 29 százalék jelentette ki, hogy jobb lenne, ha maradna a jelenlegi kabinet. Valamivel többen vannak azok, akik szerint romlott a gazdasági helyzet az elmúlt évben, az emberek 30 százaléka nyilatkozott így, míg 21 százaléknyian inkább pozitívan értékelték a változásokat. A közpénzek felhasználása kapcsán 29 százalék vélekedett úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban romlott a helyzet. Pozitív változást csak a válaszadók 16 százaléka tapasztalt.

Ennek ellenére a választókerületben a Fidesz listájára szavaznának a legtöbben, 22 százaléknyian. A Jobbikra 12, az MSZP–P-re pedig 11 százalék tenné az ikszet. Az LMP 4 százalékot kapna, a Momentum és a DK 2-2-t, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékon áll, az Együtt listája pedig fél százalék alatt van a kerületben. A bizonytalanok aránya 46 százalék.

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 1. és február 27. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!