2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mellár Tamás lehet a pécsi Márki-Zay?

Szánthó Péter

2018. március 5., hétfő 14:00, frissítve: csütörtök 13:21

A függetlenként induló közgazdásznak van esélye megszorongatni a fideszes Csizi Pétert a választáson – derült ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből, amelyet a Hír TV Online-nak juttattak el.

Mellár Tamás ingathatja meg Csizi Péter képviselői székét a baranyai 1-es körzetben. A függetlenként induló közgazdász, ha egymaga szállna harcba a Fidesz jelöltjével, akkor a voksok 45 százalékát szerezné meg a felmérés szerint, amelyet a Závecz Research készített a választókerületben a Közös Ország Mozgalom megbízásából. Fontos kiemelni, hogy a közvélemény-kutatás a hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt készült, illetve ahogyan az eredmény tanulságait levonó cikkünkbe is kitértünk rá, az előzetes kutatások nagyjából hasonló vereséget jósoltak Márki-Zay Péternek a fideszes jelölttel szemben.

Az MSZP és a DK által is támogatott közgazdász mellett az LMP Keresztesi Lórántot indítja, a Jobbik színeiben Fogarasi Gábor, a Momentumból pedig Nemes Balázs száll harcba a parlamenti székért. Mellár után Keresztesi a legesélyesebb az ellenzéki jelöltek közül, ő 64-36 arányban maradna alul Csizi Péterrel szemben a felmérés eredménye szerint. A további erősorrend is tükrözi a pártok országos népszerűségét: a jobbikos Fogarasi Gábor 29 százalékot kapna egy az egy ellen, Nemes Balázs 21 százaléknyi szavazatot szerezne, ha egymaga maradna a fideszes jelölt ellen. Amennyiben minden jelölt elindul a választáson, akkor a Fidesz 43 százalékkal húzná be a baranyai 1-es kerületet, Mellár 26 százalékot kapna, az Fogarasi 16-ot, Keresztesi 13-at, Nemes pedig a voksok 3 százalékát kapná meg.

 

Megvizsgálva a lehetséges forgatókönyveket kiderült, hogy Mellár Tamás csak akkor nem a legesélyesebb kihívója a Fidesznek, ha ő maga lép vissza az indulástól – ekkor Keresztesi és Fogarasi nagyjából fej-fej mellett végezne (25, illetve 20 százalékkal), a momentumos jelölt pedig hat százalékot érne el, Csizi Péter pedig fölényesen húzná be a kerületet. Pécsett korántsem elegendő, hogy csak egy jelölt lépjen vissza a legesélyesebb javára: Mellár Tamás csak azokban az esetekben kerülne legalább „lőtávolon belülre”, ha legalább ketten visszalépnek az indulástól. A legjobb esélye nyilván akkor van, ha az LMP és a Jobbik is visszalépteti jelöltjét, ám Vona Gábor pártja mostanáig nem sok hajlandóságot mutatott erre, így reálisabb forgatókönyveknek azok az eshetőségek tekinthetőek, ahol a független jelölt mellett a Jobbik is indul. Ha csak ketten maradnak versenyben a Fidesszel szemben, akkor Mellár 35 százalékot szerezne, Csizi 47-tel vinné a parlamenti helyet, harmadikként Fogarasi állna 18 százalékkal. Ha a Jobbik mellett más is indít jelöltet, akkor Mellár esélyei még inkább csökkennek.

Mozgósítás, mozgósítás, mozgósítás!

A választókörzetben többségben vannak azok, akik kormányváltást akarnak, 43 százalék szerint Orbán Viktoréknak mennie kellene, miközben csak a válaszadók 36 százaléka szeretne még egy Fidesz-ciklust. A megkérdezettek többsége úgy látja, sokat vagy valamelyest romlott az ország gazdasági helyzete, és a közpénzeket sem használja fel jól a kormányzat. Emellett a körzetben sok a bizonytalan, a megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy nem tudja  vagy nem akarja megmondani, melyik listára szavazna, vagy éppen el sem megy szavazni áprilisban.

A pártok listájának népszerűsége Baranya 1-ben a következőképp alakult: a Fidesz–KDNP listájára a megkérdezettek 31 százaléka szavazna, a Jobbik 10 százalékot kapna, az MSZP–P 9-et, az LMP 8-at a DK és a Momentum 2-2 százalékon áll. Ebből kikövetkeztethető, hogy Mellár Tamást nem csak az MSZP–P és a DK szimpatizánsai támogatják, ami hasonló helyzetet eredményez, mint Márki-Zay Péter esetében Hódmezővásárhelyen. Ahogyan az ottani eredményekre reflektáló cikkünkben is megírtuk, bár egy helyi választásról nem lehet országosan érvényes következtetéseket levonni, de kijelenthető, hogy egy független jelöltre sokkal szívesebben húzzák be az ikszet azok, akik adott esetben egyik politikai párttal sem szimpatizálnak, hiszen a szavazólapon sincs semmilyen logó, így a bizonytalan polgárnak nem kell elköteleződnie semelyik párt mellett. Ezzel és egy hatékony mozgósítással Mellár Tamásnak is lehet esélye a végső győzelemre, ám ehhez igen nagyfokú helyi koordináció kell.

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 1. és február 19. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!