2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az LMP reméli, nem arról van szó, hogy fogják egymás tökét a felek

,

2016. április 10., vasárnap 13:25, frissítve: vasárnap 15:11

Korrupció-gyanúval, az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul az Alstom-ügy miatt Jávor Benedek. A PM európai parlamenti képviselője a BKV metrókocsi-beszerzéseinek kivizsgálását kéri, mert a brit csalás elleni hivatal szerint a francia cég kenőpénzt fizetett a tender megnyeréséért. A miniszterelnök a magyar hatóságokra bízná az ügyet.

„Itt a következő hetekben, hónapokban a rendőrségnek és az ügyészségnek komoly munkája lesz a nemzetközi sajtóból megismert ügyek kapcsán” – Orbán Viktor pénteken, a közrádióban ígérte azt, hogy a panamai offshore-botrány magyar szálai mellett, a budapesti metrókocsik beszerzését is kivizsgálják a hatóságok.

2005-ben összesen 37 darab Metropolis szerelvényt vásárolt a BKV a 2-es és a 4-es metróvonalakra. A járműveket az Alstom szállította. A brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal most azzal vádolja a francia céget, hogy 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt adott a BKV-hoz köthető személyeknek, a metrótender elnyeréséért.

A felmerült korrupciós vádak miatt Jávor Benedek, európai parlamenti képviselő az EU csalás elleni hivatalához fordul. „Ennek az ügynek a kivizsgálását kérem az OLAF-tól, az unió csalás elleni hivatalától is, tekintve, hogy ennél a metrókocsi-beszerzésnél a fővárosi önkormányzat jelentős mennyiségű uniós forrást is igénybe vett, és hogy ha nem azért választottuk az Alstom-kocsikat, mert azok voltak a legolcsóbbak és szakmailag a legjobbak, hanem a csúszópénz miatt, akkor fölmerül, hogy az uniós pénzeket nem megfelelőképpen használták föl” – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő az ügy kapcsán.

Az LMP szerint nem egyedi esetről van szó, az Alstom-ügy pedig újabb bizonyíték arra, hogy elmaradt az elszámoltatás a 2010-es kormányváltás után. „Én csak remélni merem, hogy nem azért nem történt meg az elszámoltatás, mert az érdekelt felek fogják egymás tökét. Én csak remélni merem, hogy nem erről van szó, mert hát azért vannak kérdéses ügyek, a 2010-es kormányváltást követően is. Gondoljunk csak a 3-as metrószerelvény felújítására” – mondta Csárdi Antal.

A Legfőbb Ügyészség augusztus 3-ig meghosszabbította a nyomozást az metrókocsik ügyében. A hivatali vesztegetés miatt indult eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!