2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az ének az új testnevelés

2017. szeptember 18., hétfő 23:35

A kormányzat most a mindennapos éneklést támogatja kiemelten. Egyelőre több zeneóra nem lesz, mert a diákok leterheltek. A 2018-as költségvetésben jelentős összeget különítettek el az iskolai hangszerek kicserélésére, a szakma azonban elsősorban továbbképzési programokat vár.

„Azon gondolkoztam, ma indul a parlamentnek az őszi ülésszaka, ez az utolsó őszi ülésszak ebben a választási ciklusban, hogy mi lenne, ha azt is így kezdenénk, hogy megpróbálnánk együtt énekelni, lehet hogy utána az egymásnak feszülő indulatok kevésbé lennének gyilkosak és mérgezőek” – a mindennapos éneklésről rendezett konferencián Balog Zoltán miniszter számolt be arról, hogy csaknem hatvan új iskolai kórus alakulhat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

„Már működő kórusok közül 222-öt tudtunk támogatni, és az új kórusok közül 57-et, ez úgy közelíti a 300-at” – részletezte a miniszter.

A mai gyerekek nem ismerik eléggé a magyar népdalkincset – erről már a kulturális államtitkár beszélt. „A magyar nemzeti identitás megerősítésében, az élet különböző területein szerzett sikerélményekben, a pozitív világlátásban, a céltudatosságban, a testi-lelki egészségben, ezekben mind együtt kiemelt szerepe van a zenei élményeknek” – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára nemrég felkerült a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzése is.

Réthelyi Miklós volt nemzetierőforrás-miniszter személyesen is tájékozódott az iskolai zene helyzetéről, szerinte az óvodák és egyházi iskolák területén jobb a helyzet. „Most az éneklést a nyelvek és az informatika és legújabban a mindennapos testnevelés tolta ki az iskola életbeli perifériájára” – vélekedett.

Bár az órarend védett sávjába került a karének, az nem szerencsés, hogy a rendelet csak a már kórusban éneklő gyerekre vonatkozik – tette hozzá Mindszenty Zsuzsánna.

„Jó lenne felmenő rendszerben visszakapni nyolcadik osztályig a heti két énekórát, de tulajdonképpen megérthetjük, hogy ez a jelenlegi időszakban csak nagyon nehezen lehetne megvalósítani, mert a gyerekek nagyon erősen le vannak terhelve. A 4.-ig pillanatnyilag ez működik, följebb még nem, reménykedünk még benne, hogy a távolabbi jövőben erre sor kerülhet” – hangsúlyozta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének elnöke.

2018-ban milliárdos program indul a magyar zeneiskolák hangszerállományának megújítására is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!